Ma ktos NOVUM internet ???

Polityka, wydarzenia, opinie, problemy, komunikacja
nikt45
szeregowy
Posty: 6
Rejestracja: 18 maja 2008, 9:52

Ma ktos NOVUM internet ???

Post autor: nikt45 »

Ma może ktoś internet z NOVUM, chciał bym wiedzieć jak z zasięgiem tej sieci?

kartka_86
starszy szeregowy
Posty: 61
Rejestracja: 16 sty 2007, 19:57
Lokalizacja: Ziemia

Re: Ma ktos NOVUM internet ???

Post autor: kartka_86 »

Wszystko zależy gdzie mieszkasz. Zadzwoń na infolinie i powiedz, że jesteś zainteresowana netem. Wyślą do Ciebie dział techniczny i sprawdzą czy jest możliwość podłączenia go u Ciebie. Zasięg to podobno 7-10 km, jednak przed podpisaniem umowy warto sprawdzić czy przypadkiem po drodze zasięg nie spotka jakichś przeszkód i żeby Ci to działało.

mkeruj
szeregowy
Posty: 10
Rejestracja: 07 maja 2007, 20:38

Re: Ma ktos NOVUM internet ???

Post autor: mkeruj »

Ja właśnie zakładam.
Jest nieźle, bo jestem pierwszy w bloku, a płacę złotówkę za podłączenie.

Co do cen:
- pierwsze 3 miesiące - 29zł brutto
- następne 21 miesięcy - 61zł brutto

Co do wydajności:
- pierwsze 3 miesiące 2MB
- po 3 miesiącach prędkość x4 czyli 8MB

Kończy mi się właśnie umowa z neo, gdzie za 0,5 MB płaciłem średnio coś koło 95zl brutto. a odliczyć od dochodu mogłem tylko jakieś 30-40zł

żyć nie umierać.

Awatar użytkownika
Qrzysio
Redaktor
Posty: 3277
Rejestracja: 17 maja 2005, 18:16
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Ma ktos NOVUM internet ???

Post autor: Qrzysio »

Co do wydajności:
- pierwsze 3 miesiące 2MB
- po 3 miesiącach prędkość x4 czyli 8MB
Nie wierzę. Jesteś pewien? Ta promocja o podwajaniu prędkości brzmiała chyba inaczej (?) Poza tym, ty podałeś, że będziesz miał czterokrotnie szybsze łącze - aby na pewno?

Powiedz jak wygląda montaż. Czy jest to zwykły modem ADSL tak jak do neostrady, czy coś innego.

zyrtex
kapral
Posty: 117
Rejestracja: 03 paź 2007, 13:04

Re: Ma ktos NOVUM internet ???

Post autor: zyrtex »

mam yneta i jest świetnie , kabel

Awatar użytkownika
morus
starszy kapral
Posty: 192
Rejestracja: 04 mar 2006, 23:52

Re: Ma ktos NOVUM internet ???

Post autor: morus »

Qrzysio pisze:
Co do wydajności:
- pierwsze 3 miesiące 2MB
- po 3 miesiącach prędkość x4 czyli 8MB
Nie wierzę. Jesteś pewien? Ta promocja o podwajaniu prędkości brzmiała chyba inaczej (?) Poza tym, ty podałeś, że będziesz miał czterokrotnie szybsze łącze - aby na pewno?

Powiedz jak wygląda montaż. Czy jest to zwykły modem ADSL tak jak do neostrady, czy coś innego.
Jest to zwykla radiowka tyle ze teraz nazywa sie to WiMAX. Gdzies na bloku, na dachu jest antena, pozniej jakis rozgaleziacz (switch lub cos innego). Chętnie poczytalbym opinie na ten temat. Czy faktycznie sa takie predkosci, jak sie na tym gra itp.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Qrzysio
Redaktor
Posty: 3277
Rejestracja: 17 maja 2005, 18:16
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Ma ktos NOVUM internet ???

Post autor: Qrzysio »

No to Maćku i Wiktorze wyrósł wam duży konkurent, z ogromnym kapitałem. Byłem nawet w siedzibie głównej w Warszawie... oj mają duże plany.

O Sferii, któa niedawno weszła nie wspomnę.

Awatar użytkownika
morus
starszy kapral
Posty: 192
Rejestracja: 04 mar 2006, 23:52

Re: Ma ktos NOVUM internet ???

Post autor: morus »

Qrzysio pisze:No to Maćku i Wiktorze wyrósł wam duży konkurent, z ogromnym kapitałem. Byłem nawet w siedzibie głównej w Warszawie... oj mają duże plany.

O Sferii, któa niedawno weszła nie wspomnę.
Myśle że jakoś to będzie;)

nikt45
szeregowy
Posty: 6
Rejestracja: 18 maja 2008, 9:52

Re: Ma ktos NOVUM internet ???

Post autor: nikt45 »

Naliczanie sekundowe tak :lol: :crazy: ? Nie ściemniaj bo tylko chcecie sie pozbyć konkurencji.
Mkeruj udzielił byś informacji jak ci to śmiga bo z reklam to ładnie wyglada a jak jest w rzeczywistosci???

Awatar użytkownika
morus
starszy kapral
Posty: 192
Rejestracja: 04 mar 2006, 23:52

Re: Ma ktos NOVUM internet ???

Post autor: morus »

Stacja-NET pisze:Komentarz pod innym tekstem, ponieważ sponsorowany nie można komentować:
Bogdan-oszukany @ 12:31, 20.07.2008
Telekomunikacja NOVUM - j****e naciągacze!! Ludzie wystrzegajcie się!! Naliczanie sekundowe tylko w ramach pakietu minut potem płaci się potrójnie!!!! Tańszy internet - chyba w ramach pierwszych 2Giga limitu pakietu!!!!
Ciekawe..., pozdrawiamy konkurencje.
W tym całym NOvum jest limit transferu czy cos zle zrozumialem???

Awatar użytkownika
Stacja-NET
starszy szeregowy
Posty: 66
Rejestracja: 28 wrz 2007, 20:23

Re: Ma ktos NOVUM internet ???

Post autor: Stacja-NET »

Oni maja szerokość pasma ok 48MHz. Dosył do baz też trzeba zrobić, te ich prędkości można wsadzić między bajki.
INTERNET światłowodowy,TELEFON, TELEWIZJA -> Stacja-NET.pl

nikt45
szeregowy
Posty: 6
Rejestracja: 18 maja 2008, 9:52

Re: Ma ktos NOVUM internet ???

Post autor: nikt45 »

A propo szerokosci pasma przesyłania danych to niech stacja net sie pochwali jakim dysponuje

felixik
szeregowy
Posty: 2
Rejestracja: 19 maja 2005, 23:40
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Ma ktos NOVUM internet ???

Post autor: felixik »

Witam, po 1 to nie zwykła radiówka, taka jak choćby ynet, radiostrada itp tylko internet na zupełnie innej technologii. Radze poczytać o Wimaxie choćby na Wikipedii. Druga sprawa zasięgo to 5,5 km od nadajnika (maszt koło poczty). Nikt nikomu nigdy stałej prędkości umową nie zagwarantuje, ale naprawdę śmiga zresztą screen kolegi to potwierdza :D . Promocje są następujące

bloki: promocja startowa tzn 3 miech po 29 zł, potem 61 za łącze 2 mb (dodatkowo po 6 mcach wymiana kabli na światłowody co za tym idzie prędkość x4, więc otrzymujecie 8mb za 61 zł.)

Dodatkowo nagrody za kupienie pakietu tel + internet, artykuł na MO.

AMEN

Pozdrawiam
Łukasz

Awatar użytkownika
morus
starszy kapral
Posty: 192
Rejestracja: 04 mar 2006, 23:52

Re: Ma ktos NOVUM internet ???

Post autor: morus »

felixik pisze:Witam, po 1 to nie zwykła radiówka, taka jak choćby ynet, radiostrada itp tylko internet na zupełnie innej technologii. Radze poczytać o Wimaxie choćby na Wikipedii. Druga sprawa zasięgo to 5,5 km od nadajnika (maszt koło poczty). Nikt nikomu nigdy stałej prędkości umową nie zagwarantuje, ale naprawdę śmiga zresztą screen kolegi to potwierdza :D . Promocje są następujące

bloki: promocja startowa tzn 3 miech po 29 zł, potem 61 za łącze 2 mb (dodatkowo po 6 mcach wymiana kabli na światłowody co za tym idzie prędkość x4, więc otrzymujecie 8mb za 61 zł.)

Dodatkowo nagrody za kupienie pakietu tel + internet, artykuł na MO.

AMEN

Pozdrawiam
z wikipedii
"WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) to technologia, która została oparta na standardach IEEE 802.16 i ETSI HiperMAN. Standardy te stworzono dla szerokopasmowego, radiowego dostępu na dużych obszarach"

Jakby nie bylo jest polaczenie radiowe

A jesli chodzi o ynet i radiowke to mamy 100% sieci szkieletowej opartej na swiatlowodzie, 99.8% sieci klienckiej to miedz wiec nie wiem skad te info.

Faktem jest ze 8 mb za 61 zl brzmi kuszaco;)
pozdrawiam

malykazio
starszy chorąży sztabowy
Posty: 1133
Rejestracja: 17 lis 2007, 20:43
Lokalizacja: WOŚna

Re: Ma ktos NOVUM internet ???

Post autor: malykazio »

Taka jest szybkość pobierania a wysyłania jaką mają?

mkeruj
szeregowy
Posty: 10
Rejestracja: 07 maja 2007, 20:38

Re: Ma ktos NOVUM internet ???

Post autor: mkeruj »

Powiem tak

Jak ktoś ma dużo nerwów i telefon służbowy żeby dzwonić i kłócić się o swoje, to może novum zakładać.
Ja mam z nimi takie jazdy, że sie w pale nie mieści. Na razie nie wypowiadam umowy, bo doszli do wniosku, żeby za okres testowy nie brać $, ale jakbym miał płacić te trzy dychy za to co mam to nigdy.
Awaryjnie jestem prawie dogadany z ynetem, bo już w kwietniu szukałem dostawcy sieci i bajbaj przygodo.
Nie odbierają telefonów, jak dzwonię do mojego handlowca to się okazuje że już nie pracuje, infolinia obiecuje gruszki na wierzbie.

będę informował na bieżąco.

mkeruj

malykazio
starszy chorąży sztabowy
Posty: 1133
Rejestracja: 17 lis 2007, 20:43
Lokalizacja: WOŚna

Re: Ma ktos NOVUM internet ???

Post autor: malykazio »

Eee tam. To tak jak kiedyś na Sinej linii TP...

Awatar użytkownika
morus
starszy kapral
Posty: 192
Rejestracja: 04 mar 2006, 23:52

Re: Ma ktos NOVUM internet ???

Post autor: morus »

mkeruj pisze:Powiem tak

Jak ktoś ma dużo nerwów i telefon służbowy żeby dzwonić i kłócić się o swoje, to może novum zakładać.
Ja mam z nimi takie jazdy, że sie w pale nie mieści. Na razie nie wypowiadam umowy, bo doszli do wniosku, żeby za okres testowy nie brać $, ale jakbym miał płacić te trzy dychy za to co mam to nigdy.
Awaryjnie jestem prawie dogadany z ynetem, bo już w kwietniu szukałem dostawcy sieci i bajbaj przygodo.
Nie odbierają telefonów, jak dzwonię do mojego handlowca to się okazuje że już nie pracuje, infolinia obiecuje gruszki na wierzbie.

będę informował na bieżąco.

mkeruj
Eeetam, daruj se te novum i przylaz do nas;) W zamian dostaniesz instalacje za friko i internet do konca roku za darmo;), powolaj sie tylko na mnie

pozdr
morus - ynet management

malykazio
starszy chorąży sztabowy
Posty: 1133
Rejestracja: 17 lis 2007, 20:43
Lokalizacja: WOŚna

Re: Ma ktos NOVUM internet ???

Post autor: malykazio »

Czy to jest wasza strona: http://www.ynet.pl/ ? Jeśli tak to jej niedostępność nie jest zachęcająca.

Awatar użytkownika
morus
starszy kapral
Posty: 192
Rejestracja: 04 mar 2006, 23:52

Re: Ma ktos NOVUM internet ???

Post autor: morus »

malykazio pisze:Czy to jest wasza strona: http://www.ynet.pl/ ? Jeśli tak to jej niedostępność nie jest zachęcająca.
jaka niedostepnosc?? Moze ci Novum blokuje dostep do cennikow konkurencji :D

malykazio
starszy chorąży sztabowy
Posty: 1133
Rejestracja: 17 lis 2007, 20:43
Lokalizacja: WOŚna

Re: Ma ktos NOVUM internet ???

Post autor: malykazio »

Wcześniej była niedostępna. Wyświetlał się uroczy komunikat "Nie można odnaleźć serwera".

Konrado
szeregowy
Posty: 1
Rejestracja: 13 sie 2008, 18:52

Re: Ma ktos NOVUM internet ???

Post autor: Konrado »

NOVUMNet działa w technologii "WIMAX" czyli popularnie nazywana "radiówka" jednak jest wiele różnic pomiędzy "tradycyjną radiówką", a internetem w NOVUMNet. NOVUMNet działa na paśmie licencjonowanym 5,9 Ghz, w przeciwieństwie do innych operatorów radiówek, którzy działają w paśmie ogólnodostępnym 2,4Ghz. Promocja startowa polega na tym. iż płacimy 29 zł brutto przez pierwsze 3 mce, potem zaś 61zł brutto. Początkowa prędkość (dla opcji 61zł brutto) to 2Mb, zaś po 6mcu następuje 4 krotne przyspieszenie do 8Mb!!!. Poza tym po 6mcu zmienia się metoda świadczenia tej usługi. Z internetu świadczonego w technologii WIMAX przechodzimy do internetu świadczonego drogą światłowodu. Przez cały okres trwania umowy warunki płatności nie zmieniają się - przyspieszenie nie powoduje podwyższenia płatności!!!
NIE MA LIMITU TRANSFERU!!!
Internet NOVUMNet można świadczyć do 12 km od nadajnika (maszt obok poczty). Nie podłączamy klienta, który nie ma możliwości świadczenia usługi. Każde zamówienie obliguje techników do zbadania jakości sygnału w danym miejscu. Dopiero po takim badaniu i jego pozytywnym wyniku możemy podłączyć daną osobę. Serwis techniczny jest oczywiście na miejscu w Ostrołęce. Przyłączenie klienta w instalacji zbiorczej (bloku) to koszt 1,22 zł. Swoje usługi świadczymy na urządzeniach izraelskiej firmy, która specjalizuje się w produkcji urządzeń dla wojsk USA. Na urządzeniach tej jakości działają tylko dwie firmy w Polsce: Novum i Multimedia.
Zapytajcie zatem kiedy wasz aktualny operator internetowy może zapewnić tak korzystne warunki, jakie otrzymalibyście w NOVUMNet :D
W Ostrołęce NOVUM ma dwie siedziby: ul. Gorbatowa 5C/11 i ul. Przemysłowa 1.
Porównaj oferty i sprawdź ile możesz zyskać korzystając z NOVUMNet :D
Promocja startowa obowiązuje do końca sierpnia !!!
Po więcej informacji zapraszam na maila guardas86@o2.pl
OSTROŁĘCKIEJ KONKURENCJI już jest cieplutko;)
POZDRAWIAM

Awatar użytkownika
k0b3r
szeregowy
Posty: 9
Rejestracja: 27 cze 2006, 16:17
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Ma ktos NOVUM internet ???

Post autor: k0b3r »

zachecacie a tutaj osoby korzystajace z oferty twierdza co innego ja chcialbym powiedziec ze korzystam z uslugi ynet 1mb/s i jest bardzo dobra szczegolnie download dochodzi do 600 kb/s nie wiem jak z upem bo nie seeduje ;) ( pomijam fakty takie jak zjawiska atmosferyczne jakby deszcze burze itp wtedy trace zasieg no coz kazdy wiedzial na co sie decyduje radiowka :> )
"Do You think it was You who decided to come here? Do You think it is You who makes the choises in Your life ?
Tonight You will learn about the way of destiny's path!
After this Your life will never be the same"

antonio14
szeregowy
Posty: 1
Rejestracja: 16 sie 2008, 15:44

Re: Ma ktos NOVUM internet ???

Post autor: antonio14 »

Internet dobrej jakości. Żadne strony ani porty nie są blokowane, P2P ciągnie aż miło. Wimaxa wypróbowali już Włosi i Holendrzy z dobrym rezultatem, zobaczymy jak się przyjmie w Polsce.
Można stracić trochę cierpliwości zanim zainstalują neta w domu, ale to głównie przez spółdzielnie, które nie chcą wpuszczać instalatorów i anten na dachy budynków. No, ale jak już działa to naprawdę działa.

Marta20
szeregowy
Posty: 30
Rejestracja: 18 kwie 2008, 16:42

Re: Ma ktos NOVUM internet ???

Post autor: Marta20 »

Ja też mam.... i świetnie działa :D

ODPOWIEDZ