Kth internet-znów problemy?

Polityka, wydarzenia, opinie, problemy, komunikacja
wolf7777
szeregowy
Posty: 30
Rejestracja: 23 mar 2009, 15:52

Kth internet-znów problemy?

Post autor: wolf7777 »

Witam,od zeszłego piątku mam problem z internetem KTH ,pracownicy tej firmy tłumaczą iż ktoś zakłóca łącze!!!Wczoraj chodzili po domach i szukali kogoś z laptopem kto ma podłączony ,,reuter,, czy coś takiego. Niedługo będą szukali sami siebie. Ktoś może mi wyjaśnić w czym problem? Przerywa mi połączenie internetowe.Twierdzą iż mam za słaby komputer na połączenie 4096kbit/s. Zaczynam mieć dość tego kth. :?
kat
szeregowy
Posty: 20
Rejestracja: 18 maja 2009, 11:51

Re: Kth internet-znów problemy?

Post autor: kat »

Jest takie powiedzenie: kto tanio kupuje ten kupuje dwa razy. Ja od 10 kat korzystam z oferty tpsa i niemam żadnych problemów.
tynka
szeregowy
Posty: 23
Rejestracja: 21 lip 2009, 22:37

Re: Kth internet-znów problemy?

Post autor: tynka »

ja korzystam z KTH i nie mam problemów.
Infom
starszy chorąży sztabowy
Posty: 1505
Rejestracja: 11 wrz 2007, 23:23

Re: Kth internet-znów problemy?

Post autor: Infom »

a chciałem założyć sobie w kth, ale po tym temacie zostaje raczej przy NETI :)
Awatar użytkownika
morus
starszy kapral
Posty: 192
Rejestracja: 04 mar 2006, 23:52

Re: Kth internet-znów problemy?

Post autor: morus »

wolf7777 pisze:Witam,od zeszłego piątku mam problem z internetem KTH ,pracownicy tej firmy tłumaczą iż ktoś zakłóca łącze!!!Wczoraj chodzili po domach i szukali kogoś z laptopem kto ma podłączony ,,reuter,, czy coś takiego. Niedługo będą szukali sami siebie. Ktoś może mi wyjaśnić w czym problem? Przerywa mi połączenie internetowe.Twierdzą iż mam za słaby komputer na połączenie 4096kbit/s. Zaczynam mieć dość tego kth. :?
Mają jeden wielki bridge czyli ogrąmną domenę broadcastową, a konkretniej mają jeden wielki LAN w którym każdy widzi każdego. W tej sieci nie ma czystego Internetu, latają tam różnego rodzaju syfy, np jeden klient wepnie sobie jakiegoś uszkodzonego switcha, odwrotnie podłączy router lub nieświadomie zrobi pętle i cała sieć leży i kwiczy. Istnieje takie prawdopodobieństwo że sieć może wyłożyć jeden komputer z jakimś konkretnym wirusem:)


Podstawa dobrej sieci to separacja klientów, zarządzalne switche z vlanami, segmentacja itp itd.

Wiem coś o tym bo ze 2 lata temu mieliśmy na poszczegolnych osiedlach podobne akcje.


pozdr
norbert1111
szeregowy
Posty: 1
Rejestracja: 08 maja 2012, 1:26

Re: Kth internet-znów problemy?

Post autor: norbert1111 »

to nie firma tylko zlodzieje ,podpisalem kontrakt na 2 lata a nerw stracilem za 10 lat .przez te n czas internetu niebylo okolo 5 miesiecy ,na same telefony do servisu wydalem jakes 25- 30 zl. norma od 3 tygodni brak neta albo zaniki mieszkam na jaracza i dzwonie 2-3 razy dziennie ,slysze caly czas ze sprawdza w serverowni.na szczescie to ostatni miesiac kontraktu. LUBISZ PODNIESIONE CISNIENIE IBYC OKRADANYM ZAMOW INTERNET W KTH-OSTROLENKA
Awatar użytkownika
balboa
starszy chorąży sztabowy
Posty: 550
Rejestracja: 15 kwie 2011, 9:50
Lokalizacja: alaska

Re: Kth internet-znów problemy?

Post autor: balboa »

Proponuję co niektórym uważać trochę na słowa i nie obrzucać błotem konkurencji.
morus pisze:W tej sieci nie ma czystego Internetu
Co przez to rozumiesz ???!!!

Zgodzę się, że pod względem bezpieczeństawa danych ta sieć ma trochę zaległości.
behindblueeyes
starszy chorąży
Posty: 472
Rejestracja: 02 maja 2012, 11:46
Lokalizacja: WO :-)

Re: Kth internet-znów problemy?

Post autor: behindblueeyes »

tynka pisze:ja korzystam z KTH i nie mam problemów.
Taaaa.. Rodzina korzystała. Była przerwa, nie było połączenia. Próbuję dodzwonić się. I tu lipa. No i weekend bez internetu. Problem pojawił się w sobotę. Naprawy dopiero "po niedzieli". Reszty nawet nie komentuję. Nawet w Stacja - Net, gdzie nie pracował całodobowo, rozwiązywał problemy od ręki, gdy sytuacja wymagała zwyczajnego restartu. Wystarczyło wysłać wiadomość sms z informacją.
Awatar użytkownika
morus
starszy kapral
Posty: 192
Rejestracja: 04 mar 2006, 23:52

Re: Kth internet-znów problemy?

Post autor: morus »

balboa pisze:Proponuję co niektórym uważać trochę na słowa i nie obrzucać błotem konkurencji.
morus pisze:W tej sieci nie ma czystego Internetu
Co przez to rozumiesz ???!!!

Zgodzę się, że pod względem bezpieczeństawa danych ta sieć ma trochę zaległości.
Kurde to było 3 lata temu:). Nie pamietam, wydaje mi sie ze mieli zapis w umowie ze mogą ograniczyc p2p, teraz inne czasy

pozdr
Witamina
szeregowy
Posty: 21
Rejestracja: 19 gru 2010, 14:41
Lokalizacja: Elbląg/Ostrołęka

Re: Kth internet-znów problemy?

Post autor: Witamina »

Też korzystam z kth i nie mam większych problemów z tą firmą. Raz na 3-4 miesiące zdarzy się, że nie ma internetu, ale po telefonie usterkę naprawiają w kilka dni.
behindblueeyes
starszy chorąży
Posty: 472
Rejestracja: 02 maja 2012, 11:46
Lokalizacja: WO :-)

Re: Kth internet-znów problemy?

Post autor: behindblueeyes »

Witamina pisze:ale po telefonie usterkę naprawiają w kilka dni.
KILKA?
Awatar użytkownika
balboa
starszy chorąży sztabowy
Posty: 550
Rejestracja: 15 kwie 2011, 9:50
Lokalizacja: alaska

Re: Kth internet-znów problemy?

Post autor: balboa »

morus pisze:Kurde to było 3 lata temu:). Nie pamietam, wydaje mi sie ze mieli zapis w umowie ze mogą ograniczyc p2p
Coś Ci sie chyba przyśniło. P2P śmigało tam wspaniale. Można mieć stały zewnętrzny ip - nie jest się za NAT'em.
Awatar użytkownika
morus
starszy kapral
Posty: 192
Rejestracja: 04 mar 2006, 23:52

Re: Kth internet-znów problemy?

Post autor: morus »

A wlasnie!!! Przeczytaj ten post z 2009, chodziło o jeden wielki Lan, gdzie było mnostwo niepotrzebnych smieci, jedna wielka domena broadcastowa, wystarczylo ze ktos zalapal jakis syf, zle wpial router czy nawet miał uszkodzoną karte sieciąwą i lezało albo cale osiedle albo jakas czesc.
Teraz nie wiem jak mają, nie wnikam juz

No ale generalnie tak to jest, u nas też są jeszcze takie miejsca do modernizacji ale juz nie wiele

O to mi chodziło, zreszta jest to tam wyjasnione

Z p2p zapis w regulaminie ma Stacja-Net, stąd pomyłka

pozdr
Awatar użytkownika
balboa
starszy chorąży sztabowy
Posty: 550
Rejestracja: 15 kwie 2011, 9:50
Lokalizacja: alaska

Re: Kth internet-znów problemy?

Post autor: balboa »

morus pisze:chodziło o jeden wielki Lan, gdzie było mnostwo niepotrzebnych smieci, jedna wielka domena broadcastowa, wystarczylo ze ktos zalapal jakis syf, zle wpial router czy nawet miał uszkodzoną karte sieciąwą


Straszne !!! Straszne !!! Włos się jeży, kiszka się skręca !
Napisałeś to już wcześniej z dodatkiem nieprawdziwej informacji.

Nie ma sieci bezawaryjnych. Jedne są trochę mniej inne bardziej.
Awatar użytkownika
morus
starszy kapral
Posty: 192
Rejestracja: 04 mar 2006, 23:52

Re: Kth internet-znów problemy?

Post autor: morus »

balboa pisze: Napisałeś to już wcześniej z dodatkiem nieprawdziwej informacji.
.
Gdzie ta nieprawdziwa informacja?
Awatar użytkownika
balboa
starszy chorąży sztabowy
Posty: 550
Rejestracja: 15 kwie 2011, 9:50
Lokalizacja: alaska

Re: Kth internet-znów problemy?

Post autor: balboa »

Tu:
morus pisze:W tej sieci nie ma czystego Internetu
A tu jej tłumaczenie:
morus pisze:Z p2p zapis w regulaminie ma Stacja-Net, stąd pomyłka
Awatar użytkownika
morus
starszy kapral
Posty: 192
Rejestracja: 04 mar 2006, 23:52

Re: Kth internet-znów problemy?

Post autor: morus »

Bo nie ma, jak moze byc jak jest tam np sieć lokalna? Stąd np problemy opisane przez wolf7777.


"wolf7777 napisał(a):
Witam,od zeszłego piątku mam problem z internetem KTH ,pracownicy tej firmy tłumaczą iż ktoś zakłóca łącze!!!Wczoraj chodzili po domach i szukali kogoś z laptopem kto ma podłączony ,,reuter,, czy coś takiego. Niedługo będą szukali sami siebie. Ktoś może mi wyjaśnić w czym problem? Przerywa mi połączenie internetowe.Twierdzą iż mam za słaby komputer na połączenie 4096kbit/s. Zaczynam mieć dość tego kth. :?"

Kogo to obchodzi że ktoś wpiął router w lan i że go widzi całe osiedle, przez co klienci dostają z niego adresy IP a nie z odpowiedniego servera. Takich rzeczy nie powinno być widać w sieci.
Jak sobie ktoś wepnie odwrotnie router do Tp czy Vectra to wywala całe osiedle? Nie, to jest separowane, odcinane już na porcie klienckim lub urządzeniu dostępowym

I tak też wyjaśniłem to 3 lata temu wiec uważam że nie ma co o tym dyskutować, tym bardziej że wszystko jest tam jasno i wyraźnie opisane

pozd
Awatar użytkownika
Soul
młodszy chorąży
Posty: 369
Rejestracja: 08 lis 2005, 9:29
Lokalizacja: z piekła

Re: Kth internet-znów problemy?

Post autor: Soul »

to KTH jeszcze istnieje? :) myślałam, że już nie ma tego.
Z prawdziwą miłością jest jak z duchami - wszyscy o nich mówią, ale mało kto je widział.
Awatar użytkownika
balboa
starszy chorąży sztabowy
Posty: 550
Rejestracja: 15 kwie 2011, 9:50
Lokalizacja: alaska

Re: Kth internet-znów problemy?

Post autor: balboa »

morus pisze: Bo nie ma, jak moze byc jak jest tam np sieć lokalna?
Twoim zdaniem w sieci lokalnej nie może być czystego internetu ?
Czy w Ynet nie ma sieci lokalnej ?
Znasz cele tworzenia sieci lokalnych ?

Sformuowanie "nie ma czystego internetu" kojaży się z jakimś przetważaniem, filtrowaniem lub blokowaniem treści stąd mój sprzeciw. Internet jest tam czyściuteńki.
Ostatnio zmieniony 15 maja 2012, 9:25 przez balboa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
morus
starszy kapral
Posty: 192
Rejestracja: 04 mar 2006, 23:52

Re: Kth internet-znów problemy?

Post autor: morus »

Tak, w Ynet nie ma sieci lokalnej, w okolo 60% bloków

Są plusy i minusy, plusy np takie DC++, minus - np takie problemy jak opisywane wyzej

pozdr
Awatar użytkownika
balboa
starszy chorąży sztabowy
Posty: 550
Rejestracja: 15 kwie 2011, 9:50
Lokalizacja: alaska

Re: Kth internet-znów problemy?

Post autor: balboa »

Plusem jest jeszcze łatwiejsza konfiguracja i podłączanie do sieci dla niezorientowanego użytkownika.
ODPOWIEDZ