Vectra w Ostrołęce - opinie

Polityka, wydarzenia, opinie, problemy, komunikacja
Awatar użytkownika
Wilczyca
szeregowy
Posty: 23
Rejestracja: 08 paź 2010, 11:00

Re: Vectra w Ostrołęce - opinie

Post autor: Wilczyca »

Tubylec pisze:aga1009 sorry, ale KTH czy Ynet nie mają jakichś tam łączy gwarantowanych a wszystko gra i transfery są takie jak w umowie,
więc o czym Ty do nas rozmawiasz? :evil:
@Tubylec
Aga1009 dobrze mówi- dokładnie zacytowała oficjalną odpowiedź na stronie Vectry:
http://www.vectra.pl/internet/flashnet/faq/

Szkoda ,że wcześniej tego nie wiedziałam.
aga1009
kapral
Posty: 113
Rejestracja: 26 lis 2008, 9:25

Re: Vectra w Ostrołęce - opinie

Post autor: aga1009 »

Tubylec pisze:aga1009 sorry, ale KTH czy Ynet nie mają jakichś tam łączy gwarantowanych a wszystko gra i transfery są takie jak w umowie,
więc o czym Ty do nas rozmawiasz? :evil:
Tak się składa,że to opinie na temat VECTRY więc o czym Ty rozmawiasz. KTH czy Ynet to inne wątki.
Prawda jest taka,że w każdej umowie mamy do 1MB, 10 MB...... i jak coś nie gra to właściwie jesteśmy na przegranej pozycji.
Dobrze byłoby gdyby inne osoby co mają internet VECTRY wypowiedziały się jak jest u nich.
Awatar użytkownika
Qrzysio
Redaktor
Posty: 3290
Rejestracja: 17 maja 2005, 18:16
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Vectra w Ostrołęce - opinie

Post autor: Qrzysio »

Słyszałem dziś, że część miasta podłączona jest po Wi-fi, a nie po kablu, czyli sławna "radiówka".
Awatar użytkownika
Qrzysio
Redaktor
Posty: 3290
Rejestracja: 17 maja 2005, 18:16
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Vectra w Ostrołęce - opinie

Post autor: Qrzysio »

Tak, mam na myśli Vectrę.
Mój znajomy od kilku dni szuka dostawcy TV i internetu i zastanawia się pomiędzy YNETem a VECTRĄ. Po nieprzychylnych komentarzach na forum na temat VECTRY poradziłem mu, aby dokładnie się zastanowił i popytał jak to jest.
Opowiedział mi dzisiaj, że dzwonił na infolinię VECTRY - główną, bo na ostrołęcką nie miał numeru telefonu. Tam też dowiedział się, że w Ostrołęce ciągle wielu użytkowników podpiętych jest na radiówce, co jego, jak i mnie bardzo zdziwiło.
Może jednak być tak, że podłączani poprzez wi-fi są klienci, do których nie ma dociągniętej sieci VECTRy. Nie wiadomo jednak, czy VECTRA informuje o sposobie podłączenie czy nie.

edit: Wilczyca wykasowała swój post.
Awatar użytkownika
Wilczyca
szeregowy
Posty: 23
Rejestracja: 08 paź 2010, 11:00

Re: Vectra w Ostrołęce - opinie

Post autor: Wilczyca »

@ Qrzysio
Tak ,wykasowałam swoje pytanie :czy sprawa dotyczy Vectry,ponieważ przyszedł rozum do głowy który podpowiedział mi ,że na radiówce nie osiągnęłabym prędkości 24 Mb/s -a takie wartości i wyższe, późną nocą i wcześnie rano występują.

Jeżeli taka informacja przyszła z infolinii Vectry ,to nie wiem co o tym wszystkim już sądzić.

Może chodziło o YNET-to chyba tam część klientów korzysta z radiówki.
Awatar użytkownika
morus
starszy kapral
Posty: 192
Rejestracja: 04 mar 2006, 23:52

Re: Vectra w Ostrołęce - opinie

Post autor: morus »

Wilczyca pisze: ...
Może chodziło o YNET-to chyba tam część klientów korzysta z radiówki.
Proszę nie mieszac nas do infolinii Vectry;)

pozdr
Awatar użytkownika
Qrzysio
Redaktor
Posty: 3290
Rejestracja: 17 maja 2005, 18:16
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Vectra w Ostrołęce - opinie

Post autor: Qrzysio »

To prawda, że na radiu tyle się nie wyciągnie. Ale niemożliwe, aby pan z infolinii kłamał. Więc widocznie używają dwóch rozwiązań.
Tubylec
szeregowy
Posty: 31
Rejestracja: 04 mar 2006, 23:45
Lokalizacja: O-ka

Re: Vectra w Ostrołęce - opinie

Post autor: Tubylec »

Instruktor_Marcin pisze:@Tubylec, a na jaką prędkość masz umowę? (...)
W umowie mam 4Mb/s (16Mb/s w nocy)

@aga1009 moim zamiarem nie jest dyskutowanie w tym topicu na temat KTH/YNET i opiniowania ich usług a jedynie chciałem dać żywy przykład na to, że inni dostawcy internetu mając podobne łącza i ceny dotrzymują parametrów zawartych w umowach, ewentualnie odchyły nie są tak drastyczne jak w Vectrze. W związku z powyższym tłumaczenie tej firmy, które zacytowałaś odbieram jako conajmniej śmieszne, poprostu jako odpowiedź z szablonu.
Instruktor_Marcin
plutonowy
Posty: 202
Rejestracja: 07 paź 2010, 18:55

Re: Vectra w Ostrołęce - opinie

Post autor: Instruktor_Marcin »

@Tubylec To teraz już jedynie brakuje wyników pomiaru twojego transferu w godzinach 19-21.

Tubylec, gdzie zniknąłeś?
aga1009
kapral
Posty: 113
Rejestracja: 26 lis 2008, 9:25

Re: Vectra w Ostrołęce - opinie

Post autor: aga1009 »

Zależy mi na opiniach ,bo też zastanawiam się nad VECTRA a wychodzi na to,że tylko Wilczyca ma internet. :D Jak tak dalej będzie to plajta. :lol: A może taki super ten internet ,że nie chcą się pochwalić- tylko dla siebie :( .
Instruktor_Marcin
plutonowy
Posty: 202
Rejestracja: 07 paź 2010, 18:55

Re: Vectra w Ostrołęce - opinie

Post autor: Instruktor_Marcin »

Poniedziałek to zazwyczaj dzień o stosunkowo najniższym obciążeniu sieci.
Sam aktualnie osiągam w KTH pełną prędkość łącza. Zobaczymy jak będzie po 19 i w okolicach 20.
http://www.speedtest.net/result/1022157760.png

Dla lepszego zrozumienia problemu polecam stronę ze statystykami ruchu w warszawskim punkcie wymiany ruchu: http://plix.pl/pl#tab-warszawa.

Akurat zdaje się ani Vectra ani TPSA z niego bezpośrednio nie korzystają, ale daje to pewien pogląd na sytuacje i ustalenie kiedy są godziny szczytu.
Awatar użytkownika
morus
starszy kapral
Posty: 192
Rejestracja: 04 mar 2006, 23:52

Re: Vectra w Ostrołęce - opinie

Post autor: morus »

Instruktor_Marcin pisze:Poniedziałek to zazwyczaj dzień o stosunkowo najniższym obciążeniu sieci.
Sam aktualnie osiągam w KTH pełną prędkość łącza. Zobaczymy jak będzie po 19 i w okolicach 20.
http://www.speedtest.net/result/1022157760.png

Dla lepszego zrozumienia problemu polecam stronę ze statystykami ruchu w warszawskim punkcie wymiany ruchu: http://plix.pl/pl#tab-warszawa.

Akurat zdaje się ani Vectra ani TPSA z niego bezpośrednio nie korzystają, ale daje to pewien pogląd na sytuacje i ustalenie kiedy są godziny szczytu.
vectra jest w plix i raczej z niego korzysta, mozna sprawdzic jakims mtrem do wp lub nk;)
Co do tp to od niedawna rowniez mozna tam ich znalezc, lecz troche na innych zasadach, wstawili poprostu routerek do plixa i sprzedaja swoje uslugi uczestnikom plixa oraz innych ixów dostepnych w mariocie

Prawdopodobnie vectra ma w plix tylko port gigabitowy na cala siec, nie tylko ostrolecka, wiec portale osiagalne przez plix takie jak wspomniana wirtualna polska lub nasza klasa moga zamulac

Wszystko zalezy od ich polityki routingu, duzo by pisac i nie ma co wykraczac poza temat i nie ma co w to wnikac, ich sprawa;)

pozdr

pozdr
Awatar użytkownika
Gerrard
starszy szeregowy
Posty: 57
Rejestracja: 23 kwie 2010, 18:51

Re: Vectra w Ostrołęce - opinie

Post autor: Gerrard »

Wszystkie światłowody Vectry w Ostrołęce wychodzą z centrali, która znajduje się na ul.Hallera 13, z tej centrali wychodzi ich światłowód na ul. Graniczną gdzie jest "wpięty" w wydzierżawione łącze, które idzie na Łomżę, a potem na świat i tu zaczyna się problem z waszymi transferami. Każdy operator w Ostrołęce Vectra, Ynet, KTH, Netia itp. ma wyjście na świat poprzez wydzierżawione łącze w TP i innych firmach i u tych wszystkich operatorów w godzinach szczytu będziesz miał/a zaniżone transfery. Drugi problem to serwery tak jak mówił Instruktor_Marcin, w godzinach szczytu onet, youtube, nk, itd. są zapełnione/obciążone przez użytkowników. Podsumowując problemem waszych transferów w godzinach szczytu jest infrastruktura światłowodów oraz serwery i to dotyczy Vectrę oraz KTH, YNET. Problemy te w najbliższych latach zostaną naprawione, poprzez rozwijanie infrastruktury teletechnicznej w całym kraju i na świecie.

Co jak co ale gdyby nie Vectra to na pewno Esprit by nie dodał kilku kanałów i nie robił obietnic typu 100 kanałów i Internetu, Ynet by nie robił telewizji cyfrowej i nie zwiększył swoich transferów, nie wiem jak tam KTH, ale ofertę pewnie też poprawili. Dzięki firmie Vectra mamy konkurencje jeśli chodzi o samą telewizje, monopoliści Esprit przez tyle lat nie poprawiali swojej oferty i infrastruktury, a ich jakość usług jest beznadziejna i jak dla mnie ta firma upadnie z tymi swoimi obietnicami. Co do YNETU i KTH mam nadzieje, że będą się rozwijać, bo konkurencja musi być, nie może być sama Vectra... Poza tym aktualnie Vectra ma jak na razie najniższe ceny w Ostrołęce porównując inne miasta, chcą wygryźć konkurencje...

Dla tych, którzy zastanawiają się nad wyborem Internetu i telewizji, doradzam Internet z transferem do 10Mb/s oraz telewizje umowa na czas nieokreślony jakaś kablówka. A dlaczego na czas nieokreślony?, ponieważ niedługo (prawdopodobnie początek 2011) na Ławach (obok Ostrołęki) uruchomią antenę DVB-T, czyli cyfrowa telewizja naziemna z kanałami HD, wystarczy mieć antenę, telewizor z mpeg4 lub dekoder dvb-t, więcej google. Dzięki uruchomieniu w Polsce DVB-T, będzie większa konkurencja i na pewno pospadają ceny u wszystkich operatorów.


Co do artykułu na MO "Centrum bez nowej telewizji kablowej Vectra? Prezes Dymerski: To nieprawda" to dla przykładu podam jak dba o mieszkańców spółdzielnia OSM, która podpisała umowę z Vectrą na wymianę azartu (jest to telewizja 3 kanały, które ledwo działają lub w ogóle). To znaczy iż Vectra wchodzi do klienta i instaluje instalacje za darmo, dzięki temu klient ma możliwość oglądania za darmo pięciu kanałów i ileś tam stacji radiowych (TVP1, TVP2, TVPInfo, Polsat, TV Polonia), za darmo czyli nic nie płaci Vectrze i spółdzielni, wiadomo abonament RTV każdego obowiązuje.
aga1009 pisze:Zależy mi na opiniach ,bo też zastanawiam się nad VECTRA a wychodzi na to,że tylko Wilczyca ma internet. :D Jak tak dalej będzie to plajta. :lol: A może taki super ten internet ,że nie chcą się pochwalić- tylko dla siebie :( .
Klientów Vectra ma już bardzo dużo w Ostrołęce, tylko nie każdy wie o tym forum.
Qrzysio pisze:To prawda, że na radiu tyle się nie wyciągnie. Ale niemożliwe, aby pan z infolinii kłamał. Więc widocznie używają dwóch rozwiązań.
Vectra w Ostrołęce nie korzysta z żadnej radiówki, wifi itp., znam ich infrastrukturę. Vectra ma też Internet mobilny na zasięgu play, tzn. wpinasz modem usb i śmigasz po całej Ostrołęce i innych miastach gdzie jest zasięg play umts. Pomyłki/nie prawdziwe informacje na infolinii to normalna rzecz np. nie ma Vectry w Ostrołęce lub nie ma BOK w Ostrołęce, takie informacje można usłyszeć na infolinii. Sam doświadczyłem w Netii jak oszukują na infolinii, żeby mieć klienta i nie uciekł im do BOK lub WWW.
Awatar użytkownika
morus
starszy kapral
Posty: 192
Rejestracja: 04 mar 2006, 23:52

Re: Vectra w Ostrołęce - opinie

Post autor: morus »

Gerrard pisze: Co jak co ale gdyby nie Vectra to na pewno Esprit by nie dodał kilku kanałów i nie robił obietnic typu 100 kanałów i Internetu, Ynet by nie robił telewizji cyfrowej i nie zwiększył swoich transferów, nie wiem jak tam KTH, ale ofertę pewnie też poprawili. Dzięki firmie Vectra mamy konkurencje jeśli chodzi o samą telewizje, monopoliści Esprit przez tyle lat nie poprawiali swojej oferty i infrastruktury, a ich jakość usług jest beznadziejna i jak dla mnie ta firma upadnie z tymi swoimi obietnicami. Co do YNETU i KTH mam nadzieje, że będą się rozwijać, bo konkurencja musi być, nie może być sama Vectra...
Prawda. Vectra chcąc nie chcąc spowodowała u nas zmiany. Nie tylko cenowe ale również dotyczące rozwoju, modernizacji, wprowadzenia nowych usług itp. Generalnie o tym że Vectra wejdzie na nasz rynek wiedzieliśmy od około 1,5 roku. Próbowaliśmy się na to przygotować, testowaliśmy telewizje już rok temu, ale niestety pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć. Linie dzierżawione, projekty światłowodowe, przebudowa sieci, budżet, prezesi, ludzie itp itd.
Gerrard pisze:Poza tym aktualnie Vectra ma jak na razie najniższe ceny w Ostrołęce porównując inne miasta, chcą wygryźć konkurencje...
A to nazywa się dumping i jest zabronione. Niech dadzą takie ceny w całęj Polsce

Vectra jednak trochę nas mobilizuje;), uważam że jesteśmy w stanie konkurować z firmą, która ma tak bogatą ofertę a przy tym niskie ceny.

pozdr
Infom
starszy chorąży sztabowy
Posty: 1505
Rejestracja: 11 wrz 2007, 23:23

Re: Vectra w Ostrołęce - opinie

Post autor: Infom »

oj Vectra Vectra widze ze pan z Vectry juz od dluzszego czasu sie nie wypowiada hm chcialem tez wziasc vectre ale sie teraz zastanowie 10 razy zanim podpisze z nimi umowe hm
Awatar użytkownika
Vectra Info
szeregowy
Posty: 39
Rejestracja: 18 paź 2010, 10:08
Lokalizacja: Ostrołęka, Hallera 13

Re: Vectra w Ostrołęce - opinie

Post autor: Vectra Info »

Witam, jeżeli są do nas pytanie proszę pisać na forum ogólnym czy na prv. Jeżeli nasze usługi nie działają lub działają źle prosimy o takie informacje pisanie na forum tego nie zmieni wizyta u nas na pewno :)
Vectra dajemy więcej
Infom
starszy chorąży sztabowy
Posty: 1505
Rejestracja: 11 wrz 2007, 23:23

Re: Vectra w Ostrołęce - opinie

Post autor: Infom »

to jak to jest z ta TV odbiera dobrze czy są problemy prosze o opinie uzytkowników vectry
Awatar użytkownika
Wilczyca
szeregowy
Posty: 23
Rejestracja: 08 paź 2010, 11:00

Re: Vectra w Ostrołęce - opinie

Post autor: Wilczyca »

Telewizja cyfrowa z Vectry jest super i wszystko w porządku jak do tej pory. :faja:
Żadnej awarii -od miesiąca jestem abonentem. :)

Tylko do internetu mam zastrzeżenia jak wyżej i wątpię czy wizyta w BOK-u coś tu zmieni.
Cóż. Dwa lata i jeżeli jakość internetu nie zmieni się na lepsze to mus zmienić operatora. :devil:
Infom
starszy chorąży sztabowy
Posty: 1505
Rejestracja: 11 wrz 2007, 23:23

Re: Vectra w Ostrołęce - opinie

Post autor: Infom »

a powiedz mi jaki masz pakiet ile płacisz ile kanałow i kanałów HD i jaki internet
Awatar użytkownika
Wilczyca
szeregowy
Posty: 23
Rejestracja: 08 paź 2010, 11:00

Re: Vectra w Ostrołęce - opinie

Post autor: Wilczyca »

Na Ostrołękę jako na biedne miasto przewidziane są niższe koszty pakietów niż w innych regionach Polski.
Polecam przejść się do BOK-u , przejrzeć ofertę i wybrać warianty jakie Cię interesują. :idea:
Awatar użytkownika
Vectra Info
szeregowy
Posty: 39
Rejestracja: 18 paź 2010, 10:08
Lokalizacja: Ostrołęka, Hallera 13

Re: Vectra w Ostrołęce - opinie

Post autor: Vectra Info »

Witam, od dnia 15-11-2010 na ulicach poniżej wypisanych są już dostępne usługi Vectry tak więc zapraszamy do naszego biura Hallera 13.

- 11 Listopada 7,8,11,14,
- Denisiewicza 2 i 4,
- Dobrzańskiego 14,
- Łęczysk 10/14,
- Papiernicza 3 i 5,
- Parkowa 14 i 16,
- Prądzyńskiego 23B,
- Psarskiego 11, 12, 13, 22,
- Reymonta 2,
- Sienkiewicza 11 i 13,
- Skierkowskiego 22,
- Starosty Kosa 8 i 12.
Vectra dajemy więcej
Awatar użytkownika
mIcHaLos
starszy sierżant
Posty: 333
Rejestracja: 19 maja 2005, 17:56
Lokalizacja: OsTrOłęKa

Re: Vectra w Ostrołęce - opinie

Post autor: mIcHaLos »

Jeśli chodzi o TV w Vectrze to mogę śmiało polecić.
Korzystałem z jej usług w Białymstoku i byłem bardzo zadowolony. Co do internetu miałem go zbyt krótko więc poznał bym Wasze opinie na temat działania w Ostrołęce ;)

Jeszcze jak patrzę na ofertę 8mb Internet + TV Pakiet Platynowy za 60 parę złotych - wygląda nieźle :)

Niestety w obecnej chwili nie mogę skorzystać z takiej oferty... w sumie interesowałby mnie sam internet ale na obrzeża miasta Vectra w tej chwili się nie wybiera (os. Leśne - Podręzewo).
Awatar użytkownika
Vectra Info
szeregowy
Posty: 39
Rejestracja: 18 paź 2010, 10:08
Lokalizacja: Ostrołęka, Hallera 13

Re: Vectra w Ostrołęce - opinie

Post autor: Vectra Info »

Witam, przesyłam dodatkowe ulice na których są dostępne usługi Vectry:


- Berlinga 12,
- Goworowska 17,
- Konopnickiej 1,
- Gen. Roweckiego - Grota 5, 7, 9, 20.

Vectra dajemy więcej
aga1009
kapral
Posty: 113
Rejestracja: 26 lis 2008, 9:25

Re: Vectra w Ostrołęce - opinie

Post autor: aga1009 »

Może dodatkowe pytanko.
Jaki format wizji i fonii obsługują udostępniane przez VECTRE dekodery?? :wink:
Awatar użytkownika
Vectra Info
szeregowy
Posty: 39
Rejestracja: 18 paź 2010, 10:08
Lokalizacja: Ostrołęka, Hallera 13

Re: Vectra w Ostrołęce - opinie

Post autor: Vectra Info »

Format obrazu : 4 : 3 i 16 : 9,
Audio : MPEG - layer 1 , 2, Dolby Digital , AAC.
Vectra dajemy więcej
ODPOWIEDZ