malykazio bardzo podoba mi się twój pomysł, mi też chodził po głowie, ale nie myślałam by kase na tym robić. Fajnie by było zebrać pozytywnie/artystycznie zakręconych ludków i zorganizować takie miejsce, choćby nawet na początek na spotkania raz w tygodniu
przyszło mi do głowy że to przypomina coś w stylu "Klubu Gospodyń Wiejskich"

i to się chwali, trzeba integrować społeczeństwo

__
by zebrać ludków
na początek może pogadać z kimś w OCK (w końcu to centum kultury), poprosić o nieodpłatną możliwość wynajęcia jakiejś sali na jedno pierwsze (i mam nadzieję nie ostatnie) integracyjne spotkanie ludzi zainteresowanych pomysłem i działaniem, potem ustalić dogodną datę spotkania, dać ogłoszenie i czekać na spotkanie. Co z niego wyniknie zobaczymy.
Myślę, że najlepiej na początek nie nastawiać się na pub/sklep tylko zacząć od zebrania ludzi i spotkań raz na jakiś czas w jakimś przystosowanym lokalu. Wybadasz w ten sposób 'rynek' a co najważniejsze 'ruszysz ludzi do działania'. To jest jak najbardziej działanie na rzecz kultury i OCK powinno się przychylić do pomysłu i wesprzeć przynajmniej z tym wynajęciem sali.
Fajnie by było gdyby istniały w O-ce albo okolicy takie np. artystyczne spotkania czwartkowe. Człowiek miałby gdzie wyskoczyć, pogadać o czymś mniej przyziemnym niż tylko pogoda i przy okazji mógł podzielić się z kimś swoją pasją i czegoś się i kogoś nauczyć.
jeszcze świtało mi w głowie że jest taki projekt rozwoju obszarów wiejskich "Regionalny Program Operacyjny Woj. Maz. 2007-2013" i jest tam m.in. działanie 6.1 KULTURA
coś tam piszą o systemach/centrach/ośrodkach informacji kulturalnej.. może by coś jakoś twój pomysł rozwinąć i podpiąć pod to działanie..