Esprit - aktualności

Polityka, wydarzenia, opinie, problemy, komunikacja
discorelax
starszy szeregowy
Posty: 67
Rejestracja: 19 gru 2011, 16:02

Re: Esprit - aktualności

Post autor: discorelax » 09 cze 2012, 5:48

mieszkam na ulicy papierniczej 6 i nie mogę oglądać kanałów z multipleksu 530 Mhz (od wczoraj) i 538 Mhz (od kilku dni) ponieważ chcę zobaczyć coś fajnego.

czy zamierzacie naprawić ten błąd???

Instruktor_Marcin
plutonowy
Posty: 201
Rejestracja: 07 paź 2010, 18:55

Re: Esprit - aktualności

Post autor: Instruktor_Marcin » 01 lip 2012, 18:14

Czemu od kilku dni nie działają kanały Eurosport w wersji cyfrowej?

Ja osobiście zauważyłem ten fakt dopiero wczoraj, ale przypuszczam, że ten stan może trwać już dłużej. Czy ktoś jeszcze może tę sytuacje potwierdzić?

mariuszQ
szeregowy
Posty: 21
Rejestracja: 27 cze 2012, 20:21

Re: Esprit - aktualności

Post autor: mariuszQ » 01 lip 2012, 18:36

założyłem
oglądam
nie narzekam
tanio
szybko
solidnie
fachowo
jednym słowem
elegancko

Instruktor_Marcin
plutonowy
Posty: 201
Rejestracja: 07 paź 2010, 18:55

Re: Esprit - aktualności

Post autor: Instruktor_Marcin » 01 lip 2012, 20:54

@mariuszQ. Weź sobie jaj nie rób. Teraz dołączałeś do sieci Esprit? To w jakiej okolicy mieszkasz, że nie masz innej alternatywy? Brak EPG moim zdaniem znacząco obniża wartość nadawania cyfrowego. Mój TV po każdym przełączeniu kanału wyświetla informacje o aktualnie nadawanym programie a tam ciągle widzę napis: "brak informacji" ;(. Można k....cy dostać.

A co do samego działania telewizji cyfrowej to ja większych zastrzeżeń ostatnio nie mam. Błędne makro-bloki wynikające z błędów transmisji zdarzają się teraz niezmiernie rzadko, ale to oczywiście zależy w dużym stopniu od lokalizacji. Nim dalej od stacji czołowej tym gorzej.

h3xbox
szeregowy
Posty: 4
Rejestracja: 29 mar 2007, 10:29

Re: Esprit - aktualności

Post autor: h3xbox » 03 lip 2012, 19:51

Nie wiem czy to tak u mnie tylko ale zauważyłem znaczne przesunięcie w czasie obrazu do dźwięku.
Sprawę widać szczególnie na cyfrowym tvn24, w tej chwili różnica wynosi spokojnie ze dwie sekundy. Da się coś z tym zrobić?

Instruktor_Marcin
plutonowy
Posty: 201
Rejestracja: 07 paź 2010, 18:55

Re: Esprit - aktualności

Post autor: Instruktor_Marcin » 03 lip 2012, 20:05

Nie widzę u siebie problemu.
Spróbuj przełączyć na inny kanał i powrócić na TVN24. Być może problem desynchronizacji został spowodowany przez błędnie odebrane pakiety danych transportowych (TS).

h3xbox
szeregowy
Posty: 4
Rejestracja: 29 mar 2007, 10:29

Re: Esprit - aktualności

Post autor: h3xbox » 03 lip 2012, 22:43

Niestety, to nie pomaga. Opóźnienie występuje cały czas i tylko na tvn24.

discorelax
starszy szeregowy
Posty: 67
Rejestracja: 19 gru 2011, 16:02

Re: Esprit - aktualności

Post autor: discorelax » 19 lip 2012, 13:26

mam pytanie: jakie kanały do waszej kablówki trafią jeśli rozpocznie się zakodowanie????

marbac
sierżant
Posty: 282
Rejestracja: 19 wrz 2006, 18:05

Re: Esprit - aktualności

Post autor: marbac » 13 sty 2013, 15:47

Zastanawiam się nad skorzystaniem z usługi internetu w Espricie. Czy ktoś korzysta? Jeżeli tak, to jak sprawuje się ta usługa?

discorelax
starszy szeregowy
Posty: 67
Rejestracja: 19 gru 2011, 16:02

Re: Esprit - aktualności

Post autor: discorelax » 16 sty 2013, 16:26

Żeby nikomu nie wmówić niedawno do kablówki w ofercie cyfrowej dołączył kanał TV Puls 2 można go oglądać na dekoderach na pozycji 46.
do tego dołączyła Telegazeta Esprit na pozycji 9 oraz kanał Polsat Sport News na pozycji 55.

Instruktor_Marcin
plutonowy
Posty: 201
Rejestracja: 07 paź 2010, 18:55

Re: Esprit - aktualności

Post autor: Instruktor_Marcin » 18 sty 2013, 21:20

@discorelax . Czyli dołączyli dwa kanały, których nie mieli w porównaniu z emisją DVB-T.

Poza tym skoro można je oglądać na dekoderze od Esprit to muszą one być konwertowane do MPEG2. Chyba, że któryś nadawca satelitarny dodał je w tym przestarzałym już standardzie. Ale to raczej wątpliwe przy tendencji do jak najefektywniejszego wykorzystania transponderów.

tremendes
szeregowy
Posty: 11
Rejestracja: 08 gru 2012, 20:53

Re: Esprit - aktualności

Post autor: tremendes » 15 mar 2013, 23:27

czemu nie wszystkie kanały cyfrowe są nadawane w mpeg-2 ??? tak się złozyło że mam tv sony właśnie z takim tunerem a nie mam np. tvp sport bo jest nadawane w mpeg-4, jakoś tvp1 i 2 mozna było przekonwertować na mpeg-2 a innych kanałów już nie?

discorelax
starszy szeregowy
Posty: 67
Rejestracja: 19 gru 2011, 16:02

Re: Esprit - aktualności

Post autor: discorelax » 22 mar 2013, 7:30

mam informację która przychodzi z dwumiesięcznym opóźnieniem na kanale 56 można oglądać kanał który pojawił się w kablówce a jest to ATM Rozrywka.

Instruktor_Marcin
plutonowy
Posty: 201
Rejestracja: 07 paź 2010, 18:55

Re: Esprit - aktualności

Post autor: Instruktor_Marcin » 29 mar 2013, 23:53

Czy ktoś się orientuje od kiedy Esprit przekazuje z DVB-T kanał TVP1 HD?
Jakiś czas temu ze względu na problemy ze znikaniem kanału TVP1 w MPEG4 ustawiłem sobie go na pozycję 101 a na pierwszej dałem TVP1 w MPEG2. Ale dzisiaj oglądając film przyrodniczy (około 16-tej) widzę straszne makrobloki, że nawet logo TVP wyglądało jak ułożone z klocków, więc myślę sobie zobaczę jak ten obraz prezentuje się w strumieniu MPEG4. Przełączam a tu bach i mam obraz HD 1080i. Różnica diametralna.

Michal93
szeregowy
Posty: 10
Rejestracja: 26 sie 2008, 21:23

Re: Esprit - aktualności

Post autor: Michal93 » 21 kwie 2013, 22:31

Witam
Czy wy też nie macie kanału SportKlub tylko czarny ekran ?
Tego kanału nie ma już z dwa tygodnie.

discorelax
starszy szeregowy
Posty: 67
Rejestracja: 19 gru 2011, 16:02

Re: Esprit - aktualności

Post autor: discorelax » 25 kwie 2013, 13:04

od paru dni w miejsce zakodowanego TV Biznes na pozycji 12 można oglądać kanał TVP Rozrywka

Michal93
szeregowy
Posty: 10
Rejestracja: 26 sie 2008, 21:23

Re: Esprit - aktualności

Post autor: Michal93 » 27 maja 2013, 11:06

Chciałbym się zapytać czy klienci którzy posiadają zwykłą ofertę mają SportKlub? Tego kanału chyba od miesiąca nie ma.

luko97
szeregowy
Posty: 8
Rejestracja: 12 lip 2013, 19:37

Re: Esprit - aktualności

Post autor: luko97 » 12 lip 2013, 19:43

A ja chciałbym się zapytać po co robicie powtórtki kanałów chodzi mi o Polsat Sport News... i ATM Rozrywka poz

Instruktor_Marcin
plutonowy
Posty: 201
Rejestracja: 07 paź 2010, 18:55

Re: Esprit - aktualności

Post autor: Instruktor_Marcin » 18 lip 2013, 17:27

Czy u was również od kilku dni brakuje cyfrowych wersji kanałów Cartoon Network, Discovery oraz Animal Planet (pozycje 36,38, 39 w dekoderze)? U mnie kompletnie zniknęły z listy dostępnych w TV.

Edit:
Pomyłka z mojej strony. Kanały te zostały przeniesione na multipleks 538 MHz, którego wcześniej nie miałem wyszukanego w TV.

discorelax
starszy szeregowy
Posty: 67
Rejestracja: 19 gru 2011, 16:02

Re: Esprit - aktualności

Post autor: discorelax » 10 sie 2013, 13:07

chciałbym aby wreszcie w tej kablówce była mozaika wszystkich kanałów telewizyjnych dostępnych w ofercie cyfrowej bo obecnie mam remont w swoim pokoju i nie mogę oglądać mozaiki ponieważ moja rodzina się wkurzyła że nie ma jej w kablówce dlatego jeśli jest Disney Channel w tej kablowce to powinna pojawić się mozaika.
bowiem każda mozaika w kablówce jest żródłem tego co leci w danym kanale o danej godzinie

discorelax
starszy szeregowy
Posty: 67
Rejestracja: 19 gru 2011, 16:02

Re: Esprit - aktualności

Post autor: discorelax » 30 lis 2013, 12:37

zmiany w kablówce na 1 grudnia 2013:
po kilkumiesięcznej przerwie do oferty cyfrowej powrócił iTV tym razem na pozycji 106
na pozycji 43 w miejsce TVR pojawił się kanał Al Jazeera International
na pozycji 103 znalazł się kanał TV Disco
na pozycji 107 znalazł się kanał Stars.tv
na pozycji 108 znalazł się kanał Bloomberg TV

Instruktor_Marcin
plutonowy
Posty: 201
Rejestracja: 07 paź 2010, 18:55

Re: Esprit - aktualności

Post autor: Instruktor_Marcin » 03 gru 2013, 20:16

@discorelax. Zapomniałeś o Polsat Biznes, który aktualnie zastępuje TV Biznes. Tylko akurat nie wiem, czy on pojawił się 1 grudnia czy już wcześniej. Dzięki za info.
Tyle, że dla mnie brak EPG nadal mocno pogrąża tę ofertę. Na szczęście ja już nie będę się musiał długo z tym męczyć. Najpóźniej do końca stycznia.

Awatar użytkownika
morus
starszy kapral
Posty: 192
Rejestracja: 04 mar 2006, 23:52

Re: Esprit - aktualności

Post autor: morus » 03 gru 2013, 23:20

Instruktor_Marcin pisze:@discorelax. Zapomniałeś o Polsat Biznes, który aktualnie zastępuje TV Biznes. Tylko akurat nie wiem, czy on pojawił się 1 grudnia czy już wcześniej. Dzięki za info.
Tyle, że dla mnie brak EPG nadal mocno pogrąża tę ofertę. Na szczęście ja już nie będę się musiał długo z tym męczyć. Najpóźniej do końca stycznia.
Mam nadzieje że czekasz na nas:)

Instruktor_Marcin
plutonowy
Posty: 201
Rejestracja: 07 paź 2010, 18:55

Re: Esprit - aktualności

Post autor: Instruktor_Marcin » 07 gru 2013, 9:19

morus pisze:Mam nadzieje że czekasz na nas:)
Akurat tak, gdyż UPC do Ostrołęki raczej nie wejdzie ;).

W sumie tego czekania to będzie już kilka lat, ale ostatecznie z tego co słyszałem może wyjdzie to wszystkim użytkownikom z mojego osiedla na dobre jeżeli położycie pasywną sieć światłowodową G(E)PON prosto do domu. Przynajmniej urządzenia i kable miedziane nie będą paliły się w piwnicach ;).

Awatar użytkownika
morus
starszy kapral
Posty: 192
Rejestracja: 04 mar 2006, 23:52

Re: Esprit - aktualności

Post autor: morus » 08 gru 2013, 22:42

Instruktor_Marcin pisze:
morus pisze:Mam nadzieje że czekasz na nas:)
Akurat tak, gdyż UPC do Ostrołęki raczej nie wejdzie ;).

W sumie tego czekania to będzie już kilka lat, ale ostatecznie z tego co słyszałem może wyjdzie to wszystkim użytkownikom z mojego osiedla na dobre jeżeli położycie pasywną sieć światłowodową G(E)PON prosto do domu. Przynajmniej urządzenia i kable miedziane nie będą paliły się w piwnicach ;).
Tak, to będzie już po Gponie

ODPOWIEDZ