Esprit - aktualności

Polityka, wydarzenia, opinie, problemy, komunikacja
Awatar użytkownika
esprit
szeregowy
Posty: 27
Rejestracja: 25 paź 2010, 20:52

Re: Esprit - aktualności

Post autor: esprit »

incognitusek - brak wizji na tych programach oznacza, że Twój tuner (telewizor) nie obsługuje MPEG4. W tym systemie właśnie nadaje TVP programy TVP1, 2, Sport. Tak też my przekazujemy sygnał. Z pozytywnych informacji - uruchomimy niebawem dodatkowo TVP1 i TVP2 w MPEG2 na kanale 101 i 102 tak, aby takie jak Twój odbiorniki odbierały te programy. Niestety w tym przypadku TVP Sport będziesz miał bez obrazu.
Pozdrawiam, Jacek Brzostek.

incognitusek
starszy szeregowy
Posty: 69
Rejestracja: 12 kwie 2009, 18:25
Lokalizacja: z nienacka

Re: Esprit - aktualności

Post autor: incognitusek »

dzieki za info i wyjasnienie. pozdrawiam

Awatar użytkownika
esprit
szeregowy
Posty: 27
Rejestracja: 25 paź 2010, 20:52

Re: Esprit - aktualności

Post autor: esprit »

Uruchomione zostały programy TVP 1 i TVP 2 w MPEG2 dla starszych odbiorników TV. Numery tych kanałów na odbiorniku to: TVP 1 - 1, TVP 2 - 2. Programy w MPEG4 są nadawane na kanałach TVP 1 -101, TVP 2 - 102.
Od dzisiaj też na kanale 18 można odbierać program Religia TV.
Pozdrawiam, Jacek Brzostek.

mateuszekkk
szeregowy
Posty: 17
Rejestracja: 15 gru 2011, 22:43

Re: Esprit - aktualności

Post autor: mateuszekkk »

Witam posiadam telewizor Sony Bravia KDL-37v5500 i jak narazie mam 37 kanałów cyfrowych. Chciałbym wiedzieć czy mój tv ma moduł CI wiem ze ma CAM(Moduł Dostępu Warunkowego) czy to jest to samo ???. W przyszłości chciałbym odbierać programy kodowane HD :>
A i kiedy będzie dostępny podgląd zdarzeń ?

Instruktor_Marcin
plutonowy
Posty: 201
Rejestracja: 07 paź 2010, 18:55

Re: Esprit - aktualności

Post autor: Instruktor_Marcin »

Wątpliwe abyś miał telewizor z wbudowanym modułem warunkowego dostępu. Coś podobnego występowało(-uje) w dekoderach, czyli wyłącznie czytnik kart danego rodzaju kodowania (Viaccess, Conax, itp.).

CAM (Conditional Access Module) to jest czytnik wybranego rodzaju karty dekodującej (warunkowego dostępu), wkładany w złącze CI (Common Interface) lub CI+ (lepiej zabezpieczone przed złamaniem).

Jeżeli chcesz mieć pewność, że twój TV posiada takie złącze to zajrzyj z boku czy ma otwór (nie szczelinę) przypominający złącze na karty PCMCIA w laptopach. Zresztą poszukaj w necie informacji na temat CI i CAM.

mateuszekkk
szeregowy
Posty: 17
Rejestracja: 15 gru 2011, 22:43

Re: Esprit - aktualności

Post autor: mateuszekkk »

W instrukcji pisze jasno i wyraźnie ze mój tv posiada CAM(Moduł Dostępu Warunkowego). Umożliwia dostęp do usług płatnej TV. Aby uzyc CAM, wyjąć atrapę karty z gniazda CAM, następnie wyłączyć odbiornik TV i włożyć kartę CAM w gniazdo.
Tu macie zdjęcie co jest napisane w instrukcji i patrzyłem na telewizorze jest z boku te wejście CAM: Obrazek

Instruktor_Marcin
plutonowy
Posty: 201
Rejestracja: 07 paź 2010, 18:55

Re: Esprit - aktualności

Post autor: Instruktor_Marcin »

@mateuszekkk. W instrukcji to masz jasno i wyraźnie napisane, że twój TV posiada atrapę CAM.
Aby zamontować taki moduł musisz ją najpierw usunąć :).

Ogólnie to przed chwilą doszukałem się informacji, że wszystkie telewizory sprzedawane w Europie mogące odbierać telewizję cyfrową muszą obowiązkowo posiadać złącz CI (DVB-CI), które w przypadku twojego telewizora na stronach sklepów opisane jest jako PCMCIA, gdyż właśnie taki format ma to złącze.

W skrócie: twój telewizor powinien móc współpracować z modułem warunkowego dostępu dostarczonego przez Esprit.

@all. Co to za kanał TLC? Pierwszy raz się z nim dzisiaj spotkałem. Podejrzewam, że ktoś w Espricie wyszukał ten kanał spośród innych na FTA. A ponieważ jest polskojęzyczny to go dołączono do listy ;).

@esprit. Czy przed świętami zdążycie z uruchomieniem reszty kanałów z waszej oferty w postaci cyfrowej?
Nie chcę zabrzmieć śmiesznie, ale jeżeli w Wigilię nie będzie TV Trwam to moja teściowa mnie wyklnie ;).

Awatar użytkownika
esprit
szeregowy
Posty: 27
Rejestracja: 25 paź 2010, 20:52

Re: Esprit - aktualności

Post autor: esprit »

Pojawił się rzeczywiście program TLC dystrybuowany poprzez Discovery Networks. Za kanał Esprit musi "niestety" płacić, nie jest to FTA. Niedawno były na nim program związany z Ostrołęką.
Kanały sukcesywnie uruchamiamy jak widać. Termin uruchomienia kolejnych kanałów zależy od tego, kiedy otrzymamy umowę z nadawcami na retransmisję cyfrową oraz karty dekodujące.
Trwam postaramy się przed świętami uruchomić, proszę zestroić teściowej TV Religia :).
Pozdrawiam, Jacek Brzostek.

Instruktor_Marcin
plutonowy
Posty: 201
Rejestracja: 07 paź 2010, 18:55

Re: Esprit - aktualności

Post autor: Instruktor_Marcin »

Religia.tv już widziała. Niestety to jej nie wystarcza ;).
Ale na szczęście w wiadomym berecie nie chodzi. Może mi odpuści jak nie dacie rady z TV Trwam przed świętami :).

Jak dodajecie programy do już dostrojonych u mnie multipleksów to pojawiają mi się na liście automatycznie. Dajcie znać jak uruchomicie jakiś kolejny multipleks.

Skoro retransmitujecie programy z sieci Discovery Networks to mam nadzieje, że niedługo uruchomicie samo Discovery. Chociaż w sumie jakoś ostatnio nie mam ochoty tego oglądać.

discorelax
starszy szeregowy
Posty: 67
Rejestracja: 19 gru 2011, 16:02

Re: Esprit - aktualności

Post autor: discorelax »

cześć tutaj Michał Gers
w zeszłą sobotę kupiliśmy dekoder cyfrowej kablówki i dzień później musieliśmy podłączyć dekoder i co się okazało podczas podłączenia dekodera nie zapalała się czerwona dioda.

co mamy zrobić?

Instruktor_Marcin
plutonowy
Posty: 201
Rejestracja: 07 paź 2010, 18:55

Re: Esprit - aktualności

Post autor: Instruktor_Marcin »

@discorelax. Jeżeli odebrałeś sprzęt od Espritu to zgłoś się na ich linię techniczną lub e-mail. Szczegóły na ich nowej stronie w dziale kontakt.

Chociaż podejrzewam, iż napisałeś o jakimś zakupionym na własną rękę sprzęcie. W takim razie najskuteczniej będzie skontaktować się ze sprzedawcą.
Z mojej strony wygląda na to, że dekoder jest uszkodzony. Ewentualnie jego zasilacz. Coś tam po włączeniu do prądu powinno przynajmniej zamigać. Chyba, że jest tam dodatkowy przycisk do włączania. Wtedy należy go wcisnąć we właściwe położenie :).

Instruktor_Marcin
plutonowy
Posty: 201
Rejestracja: 07 paź 2010, 18:55

Re: Esprit - aktualności

Post autor: Instruktor_Marcin »

Przy okazji zauważyłem, że Esprit zafundował sobie nową stronę. Teraz przynajmniej to jakoś wygląda. Tylko brakuje mi listy już uruchomionych kanałów. Szkoda tylko, że dzisiaj nic nie przybyło :(. Waszym mottem przed tegorocznymi świętami powinno być: "Dzień bez uruchomionego kanału DVB-C to dzień stracony" ;).

Do tego jedna rzecz przykuła moją uwagę. Zdjęcie dekodera, które prezentujecie na stronie w dziale Aktualności przedstawia odbiornik Technisat DigiPal 2, który to służy do obioru kanałów FTA z DVB-T. Przypuszczam, że to pomyłka, gdyż dekoder Technisat DIGIT K3X wygląda niemal identycznie ale z boku posiada slot na karty z kluczami dekodującymi w standardzie CONAX.

Czy moglibyście sprecyzować, który dokładnie model dekodera oferujecie. Może ktoś go dzisiaj odebrał i mógłby tutaj potwierdzić moje przypuszczenia. Chociaż z drugiej strony nie wydaje mi się, aby po te dekodery ustawiała się kolejka skoro ciągle od niemal miesiąca oferta kanałów cyfrowych nie jest pełna w porównaniu do tego co oferuje emisja analogowa. No chyba, że się nieznam i ludzie rzucili się na TLC albo ARD HD. Gdy TV4 złapię wcześniej z nadajnika DVB-T w MUX2 uruchamianego właśnie przy ulicy Kopernika 9 przez Emitel to będę miał niezłą polewkę ;).

A tak apropo to dzisiaj jest pierwsza mała rocznica uruchomienia DVB-C (mija miesiąc). Ale niestety nie ma dzisiaj świętować :?. Uruchomione ostatnio programu już opiliśmy ;).

Awatar użytkownika
esprit
szeregowy
Posty: 27
Rejestracja: 25 paź 2010, 20:52

Re: Esprit - aktualności

Post autor: esprit »

Instruktor_Marcin - gratuluję dociekliwości i dziękuję za uwagi :D
Zdjęcie dekodera zostało zmienione, oferujemy właśnie Technisat DIGIT K3X.
Kanały dzisiaj były uruchamiane, ale nie są jeszcze widoczne. Konieczne jest uruchomienie kolejnych 4 nośnych QAM, bo te już są wykorzystane. Prawdopodobnie jutro Trwam i jak dotrze karta to TV4 i TV6. Mamy też odbiornik na Discovery i Animal Planet ale to już po świętach niestety. Reszta czeka na karty.
Odnośnie DVB-T to planujemy go włączyć do kabla, nie będziesz więc potrzebował dodatkowej anteny.
Nowa strona internetowa docelowo będzie miała adres http://www.tvesprit.pl.
Pozdrawiam, Jacek Brzostek.

Instruktor_Marcin
plutonowy
Posty: 201
Rejestracja: 07 paź 2010, 18:55

Re: Esprit - aktualności

Post autor: Instruktor_Marcin »

Muszę stwierdzić, że to są całkiem dobre informacje. Tak trzymać :).

A coś z dziecięcych kanałów uruchomicie przed świętami?
Przyjedzie do mnie bratanica i jakoś trzeba będzie jej czas zająć ;). Na szczęście odbiór analogowy CN jak i MiniMini+ jest całkiem dobry. Szkoda tylko, że ona już nie chce oglądać MiniMini :(. Ale te dzieci dzisiaj szybko rosną.

discorelax
starszy szeregowy
Posty: 67
Rejestracja: 19 gru 2011, 16:02

Re: Esprit - aktualności

Post autor: discorelax »

cześć to znowu ja!

mieszkam na ulicy papierniczej i mam problem; problem jest taki że na moim dekoderze nie mogę złapać EPG.

co należy zrobić?

Instruktor_Marcin
plutonowy
Posty: 201
Rejestracja: 07 paź 2010, 18:55

Re: Esprit - aktualności

Post autor: Instruktor_Marcin »

Należy pisać petycje w tej sprawie do Espritu ;). Nie odbierasz, gdyż po prostu tej funkcjonalności nie obsługują.

Na szczęście tutaj w wątku wypowiadał się przedstawiciel, że planują ewentualnie coś takiego uruchomić. Na razie trzeba cierpliwie czekać. Jeżeli nie dajesz rady to masz dwa wyjścia. Zainstalować sobie na telefonie z Androidem aplikacje Program.TV, tam masz coś na wzór EPG lub zmienić kablówkę ;).

discorelax
starszy szeregowy
Posty: 67
Rejestracja: 19 gru 2011, 16:02

Re: Esprit - aktualności

Post autor: discorelax »

to znowu ja!

nie moge od kilku dni w cyfrowej ofercie oglądać MiniMini+, powiedzcie mi dlaczego.

mateuszekkk
szeregowy
Posty: 17
Rejestracja: 15 gru 2011, 22:43

Re: Esprit - aktualności

Post autor: mateuszekkk »

dlaczego nie działa trwam i mini mini ?

Instruktor_Marcin
plutonowy
Posty: 201
Rejestracja: 07 paź 2010, 18:55

Re: Esprit - aktualności

Post autor: Instruktor_Marcin »

Chyba im nadawcy wypowiedzieli umowy ;).
Jakoś ostatnio nikt z Espritu się tutaj nie wypowiada. Jakoś na razie z nimi wytrzymuje, ale to tylko dzięki Ynetowi, który do tej pory nie dociągnął do mnie kabli. Poczekam jeszcze z pół roku, aż zaczną kodować sygnał a później przesiądę się na Vectrę :(.

mateuszekkk
szeregowy
Posty: 17
Rejestracja: 15 gru 2011, 22:43

Re: Esprit - aktualności

Post autor: mateuszekkk »

no właśnie tez chyba przesiądę sie na Vectre ;/ lub Neostrade (internet) i tv z enki ;p

discorelax
starszy szeregowy
Posty: 67
Rejestracja: 19 gru 2011, 16:02

Re: Esprit - aktualności

Post autor: discorelax »

dodali do oferty kuchnię+!!!

życze abonentom kablówki szczęsliwego nowego roku 2012 i czekam jeszcze na ale kino+, teletoon+/hyper+, domo+ i planete+.

mateuszekkk
szeregowy
Posty: 17
Rejestracja: 15 gru 2011, 22:43

Re: Esprit - aktualności

Post autor: mateuszekkk »

a disney channel ?

Awatar użytkownika
esprit
szeregowy
Posty: 27
Rejestracja: 25 paź 2010, 20:52

Re: Esprit - aktualności

Post autor: esprit »

Kolejne kanały są sukcesywnie uruchamiane. Problem braku obrazu i dźwięku na MiniMini był spowodowany uszkodzoną kartą dekodującą. Teraz już powinno być dobrze. Jest też program Kuchnia +. Kolejne kanały cyfrowe, które pojawią się zaraz na początku stycznia, to TV4, TV6, Discovery i Animal Planet. Urządzenia już do nas dotarły.
Korzystając z okazji życzę szampańskiej zabawy oraz wszystkiego najlepszego w 2012 roku.
Pozdrawiam, Jacek Brzostek.

discorelax
starszy szeregowy
Posty: 67
Rejestracja: 19 gru 2011, 16:02

Re: Esprit - aktualności

Post autor: discorelax »

mam noworoczne postanowienie które realizuję!!!

bardzo chciałbym aby wasza telewizja kablowa miała mnóstwo nowych kanałów
oto pełna lista nowych kanałów które wejdą moim zdaniem do cyfrowej oferty w 2012 roku oprócz tych które zostały planowane i wprowadzone:
1.Polsat News
2.Polsat Cafe
3.Polsat Play
4.Polsat Film
5.Polsat Futbol
6.Polsat Sport News
7.Rebel TV
8.TV Disco
9.MTV Polska
10.VH1 Europe
11.Comedy Central
12.Comedy Central Family
13.Nickelodeon
14.TVP Seriale
15.Filmbox
16.Disney xd
17.Disney Junior
18.Boomerang
19.Ale Kino +
20.Teletoon +/Hyper +
21.Domo +
22.Planete +
23.Discovery World
24.Discovery Science
25.Club TV
26.Zone Reality
27.Zone Romantica
28.Universal Channel
29.Sci fi Universal
30.Fox
31.RTL
32.Sat.1
33.Pro 7
34.Vox
35.RTL 2
36.Super RTL
37.Discovery Historia
38.Sportklub
39.Euronews
40.BBC World News

mateuszekkk
szeregowy
Posty: 17
Rejestracja: 15 gru 2011, 22:43

Re: Esprit - aktualności

Post autor: mateuszekkk »

a postaracie sie o HBO gdzie leca odcinki Top Gear ?

ODPOWIEDZ