Opinie o KTH

Polityka, wydarzenia, opinie, problemy, komunikacja
brudnyharry
starszy szeregowy
Posty: 67
Rejestracja: 07 gru 2011, 19:32

Opinie o KTH

Post autor: brudnyharry »

Siemanko ! Ostatni pisałem nt.internetu ale tak już tutaj jest że jeżeli nie ma wątku na głównej to mało kto odpisuje :D Czytałem też na forum podobny post o tej firme ale był z 2006 roku. Możecie mi powiedzieć jak to prezentuje się w dzisiejszych czasach. Czy nie zrywa się co 5 minut jak ynet ?
zeberpl
szeregowy
Posty: 23
Rejestracja: 28 kwie 2012, 2:03
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Opinie o KTH

Post autor: zeberpl »

Witam ;) internet z KTH posiadam już prawie dwa lata. Jestem z niego bardzo zadowolony z początku nie byłem, bo co jakiś czas traciłem dostęp, ale od roku problem nie występuje. Prędkość którą posiadam jest 8/32 brałem wtedy w jakiejś promocji. Niedługo zamierzam zrobić wi fi i z tym nie będzie raczej problemu. Przy tym internecie polecam program DC++ na kanale KTH, do pobierania np filmów bo pobiera je w około 15 minut. Sprawdzałem teraz ofertę internetu w sieci esprit i za tą samą cenę proponowali niższy transfer i za opłatą miesięczną stałe ip. A co do montażu to trwało to bardzo szybko i w ciągu pół godziny miałem dostęp. Polecam
Instruktor_Marcin
plutonowy
Posty: 202
Rejestracja: 07 paź 2010, 18:55

Re: Opinie o KTH

Post autor: Instruktor_Marcin »

Z tą instalacją w pół godziny to bym nie przesadzał. Jak u mnie montowali to po wizycie techników w okolicach godziny 12-tą, na finalne podłączenie musiałem czekać do 16-tej lub 18-tej. Już dobrze nie pamiętam. Wynika to z faktu, iż muszą oni zapisać MAC karty sieciowej/routera i wprowadzić go do serwera DHCP, który przypisze nam odpowiedni adres IP. Odniosłem wrażenie, że takie rzeczy robią zaledwie kilka razy dziennie i zależy jak się trafi, ale może się okazać, że trzeba będzie dość długo poczekać.

Co do awaryjności to faktycznie jest ostatnio dużo lepiej. Chociaż jednak nadal zdarzają się przestoje. Na szczęście zazwyczaj nie trwają zbyt długo (30 minut do godziny). Ostatni miałem chyba jakoś w miniony Piątek.

@brudnyharry.
Mógłbyś zdradzić na którym osiedlu tak fatalnie działa YNet? Jak zgłaszałeś im ten problem? Ja czasami zaglądam na ich forum i ostatnio (od kilku miesięcy) nie widziałem żadnych wpisów z tego typu problem (zrywanie połączeń). (Nie)stety YNet lepiej zabezpieczył swoją sieć przed ingerencją użytkowników (PPPoE, czyli do podłączenia trzeba znać nazwę i hasło) niż KTH (DHCP po MAC daje IP i podszycie się pod innego użytkownika to dziecinna igraszka), ale ma to również swoje negatywne konsekwencje. Gdyż jak tylko brama PPPoE źle funkcjonuje, gdyż przykładowo przez zakłucenia w zasilaniu traci dane to wszystkie sesje przez nią obsługiwane "padają". :( Także nadmierna ilość błędów transmisji może spowodować zerwanie połączenia.
Awatar użytkownika
morus
starszy kapral
Posty: 192
Rejestracja: 04 mar 2006, 23:52

Re: Opinie o KTH

Post autor: morus »

Instruktor_Marcin pisze:
@brudnyharry.
Mógłbyś zdradzić na którym osiedlu tak fatalnie działa YNet? Jak zgłaszałeś im ten problem? Ja czasami zaglądam na ich forum i ostatnio (od kilku miesięcy) nie widziałem żadnych wpisów z tego typu problem (zrywanie połączeń). (Nie)stety YNet lepiej zabezpieczył swoją sieć przed ingerencją użytkowników (PPPoE, czyli do podłączenia trzeba znać nazwę i hasło) niż KTH (DHCP po MAC daje IP i podszycie się pod innego użytkownika to dziecinna igraszka), ale ma to również swoje negatywne konsekwencje. Gdyż jak tylko brama PPPoE źle funkcjonuje, gdyż przykładowo przez zakłucenia w zasilaniu traci dane to wszystkie sesje przez nią obsługiwane "padają". :( Także nadmierna ilość błędów transmisji może spowodować zerwanie połączenia.
Ja też poproszę taką informację.

Z tym pppoe i zrywaniem to się nie zgodzę... Jak jest coś z zasilaniem na bloku i zrestartuję się switch to zerwie każdą sesje. Czy to dhcp, czy pppoe. Tak samo gdyby odłączył fizycznie kabel z karty sieciowej.
Instruktor_Marcin pisze:Także nadmierna ilość błędów transmisji może spowodować zerwanie połączenia
Tu się zgodzę, do pppoe potrzebna jest dobrze zaprojektowana, stabilna sieć i tam gdzie mamy TV (jakieś 70% bloków) to nie ma opcji aby coś rozłączało. Ewentualnie błędy transmisji na kablu do klienta.

I tyle

Pozdrawiam
zeberpl
szeregowy
Posty: 23
Rejestracja: 28 kwie 2012, 2:03
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Opinie o KTH

Post autor: zeberpl »

U mnie podłączenie trwało szybko, bo pan który musiał coś wpisać u siebie na komputerze mieszka blok dalej a co do jakości łącza Ja jestem zadowolony, ale każdy ma swoje zdanie i może twierdzić inaczej ;)
pozdrawiam
Mustafa
szeregowy
Posty: 8
Rejestracja: 13 lip 2009, 21:20

Re: Opinie o KTH

Post autor: Mustafa »

KTH mam od paru lat i śmiga mi elegancko.Mieszkam na osiedlu Centrum i nie mam żadnych problemów z tą siecią.Polecam.
Instruktor_Marcin
plutonowy
Posty: 202
Rejestracja: 07 paź 2010, 18:55

Re: Opinie o KTH

Post autor: Instruktor_Marcin »

Czy ktoś w Ostrołęce korzysta z telewizji IP od AVIOS przez KTH? Oferta bardziej niż kusząca, ale ciekawi mnie jak radzi sobie dekoder KORBOXa w warunkach sieci Ethernet 100Mb/s.
Awatar użytkownika
Qrzysio
Redaktor
Posty: 3299
Rejestracja: 17 maja 2005, 18:16
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Opinie o KTH

Post autor: Qrzysio »

Jestem ciekaw opinii, bo ostatnie wzmianki o tej firmie były sprzed wielu lat i nie pamiętam żadnych pozytywnych.
malg0
szeregowy
Posty: 5
Rejestracja: 21 lut 2018, 20:15

Re: Opinie o KTH

Post autor: malg0 »

Internet KTH posiadała 10 lat (w domu rodzinnym). Moi rodzice nadal z niego korzystają i bardzo sobie chwalą. Początki były różne, ale już od wielu lat nie mam do nich zastrzeżeń. Aktualnie posiadam Internet z Vectry i jest i wiele gorszy, lecz w bloku w którym teraz mieszkam niestety Internetu z kth założyć nie można ;-)
tiger
szeregowy
Posty: 1
Rejestracja: 09 maja 2018, 13:04

Re: Opinie o KTH

Post autor: tiger »

Miałem (nie)przyjemność korzystać z ich radiówki (pppoe) w Rzekuniu po przejęciu przez nich jakiejś mniejszej firmy. Łącze 5/1, siedziałem na tym parę lat, z roku na rok coraz bardziej awaryjne. Przekaźnik mają na os. Stacja, ode mnie z domu praktycznie przez pola, bez drzew, przez parę km. Zrezygnowałem z ich usług w tym roku na rzecz LTE, sprawuje się dużo lepiej, a płacę tylko 10zł drożej za łącze 60/10 i bez limitu - głównie przez limity nie zmieniłem wcześniej dostawcy.

tl;dr nie polecam radiówki jeśli nie mieszkasz w O-ce.
ODPOWIEDZ