Antena do telewizji DVB-T

Polityka, wydarzenia, opinie, problemy, komunikacja
lalka
starszy szeregowy
Posty: 54
Rejestracja: 08 cze 2012, 18:54

Antena do telewizji DVB-T

Post autor: lalka » 30 gru 2013, 21:01

jak w temacie bardzo prosze o podpowiedzenie czy jest w ogóle mozliwe odbieranie telewizji nadziemnej w okolicach wsi zebry-trasa na warszawe czy pomoże moze zakup jakiej duzej anteny poniewaz te małe proponowane do dekoderów nie daja mozliwości odbierania -jest tylko bardzo śnieżący słaby obraz?

hydraulik
szeregowy
Posty: 24
Rejestracja: 29 sty 2012, 13:34

Re: Antena do telewizji DVB-T

Post autor: hydraulik » 31 gru 2013, 9:31

Zadzwoń 600398428 on ci pomoże.

Szmeru
kapral
Posty: 111
Rejestracja: 23 sie 2013, 20:21

Re: Antena do telewizji DVB-T

Post autor: Szmeru » 31 gru 2013, 11:22

Sam/a ustawisz sobie DVB-T z Różana lub Olsztyna. Kup tylko tą antenę (http://imageshack.us/a/img69/6383/ant0557800.jpg) i zamocuj pionowo.

w sklepie elektronicznym na ul.Goworowskiej (LP Elektronik bodajże) dają gwarancję, że jak nie zadziała to można zwrócić - z tego co wiem zwrotów nie ma.

link do producenta: http://www.cabletech.pl/pl/10841-antena ... del-ant055

donalfonso
szeregowy
Posty: 7
Rejestracja: 19 sie 2012, 22:05

Re: Antena do telewizji DVB-T

Post autor: donalfonso » 01 sty 2014, 8:59

Ale taką antenę można samemu zrobić za ok 5zł. Polecam poszukać na stronie "majsterkowo". Ja osobiście taką zrobiłem i sygnał jest zdecydowanie zadowalający. Antena NIE POTRZEBUJE żadnego zasilacza a ściąga sygnał z ok 10-13 km (po drodze sporo lasów i kilka ścian a mimo tego nie ma zakłóceń). Dla niedowiarków mogę nagrać film lub wrzucić zdjęcia.

stonefree
szeregowy
Posty: 21
Rejestracja: 26 paź 2006, 18:31
Lokalizacja: Południowa prowansja ;)

Re: Antena do telewizji DVB-T

Post autor: stonefree » 15 sty 2014, 7:33

A ja potrzebuję antenę do zamontowania na osiedlu pomian. Czy jeżeli będę chciał skierować ją na ławy, to musze mocować antenę na dachu? Balkon mam po stronie przeciwnej.

cichy117
plutonowy
Posty: 218
Rejestracja: 02 cze 2013, 15:55

Re: Antena do telewizji DVB-T

Post autor: cichy117 » 15 sty 2014, 16:20

Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz. Teoretycznie powinna być skierowana na nadajnik ale często można złapać sygnał z odbicia. Nie zapomnij najpierw o odpowiednim dobraniu anteny i wzmacniacza/symetryzatora. Jeśli masz jakąkolwiek antenę to spróbuj na niej i napisz czy złapało cokowiek. Napisz też jaka to antena

stonefree
szeregowy
Posty: 21
Rejestracja: 26 paź 2006, 18:31
Lokalizacja: Południowa prowansja ;)

Re: Antena do telewizji DVB-T

Post autor: stonefree » 17 sty 2014, 11:59

Witam. Antenę kupiłem 11 segmentową, symetryzator,żadnych wzmacniaczy. Ustawiłem tak jak się dało, praktycznie w przeciwną stronę nadajnika. Odbieram 22 kanały :)

cichy117
plutonowy
Posty: 218
Rejestracja: 02 cze 2013, 15:55

Re: Antena do telewizji DVB-T

Post autor: cichy117 » 18 sty 2014, 21:29

Łapiesz sygnał z odbicia. Nie napisałem wcześniej ale dobrze że zacząłeś próby od symetryzatora. Większość z tych którzy nie mogą odbierać telewizji mają założone wzmacniacze które przesterowywują sygnał

Awatar użytkownika
przeklinak
chorąży
Posty: 442
Rejestracja: 12 mar 2009, 7:11

Re: Antena do telewizji DVB-T

Post autor: przeklinak » 09 wrz 2014, 22:00

Orientuje się może ktoś czy da radę wykorzystać talerz po tv satelitarnej do odbioru tv naziemnej ?

cichy117
plutonowy
Posty: 218
Rejestracja: 02 cze 2013, 15:55

Re: Antena do telewizji DVB-T

Post autor: cichy117 » 10 wrz 2014, 17:48

Nie, bo jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Lepiej próbować na drut

Awatar użytkownika
przeklinak
chorąży
Posty: 442
Rejestracja: 12 mar 2009, 7:11

Re: Antena do telewizji DVB-T

Post autor: przeklinak » 10 wrz 2014, 21:15

czyli musze zmienić płytkę w antenie na mocniejszą

cichy117
plutonowy
Posty: 218
Rejestracja: 02 cze 2013, 15:55

Re: Antena do telewizji DVB-T

Post autor: cichy117 » 11 wrz 2014, 18:23

Nie mocniejszą tylko odpowiednią. Za mocny sygnał zrobi takie same zamieszanie jak za słaby. Napisz gdzie mieszkasz i co masz zamontowane w antenie w tej chwili

marti40
szeregowy
Posty: 29
Rejestracja: 28 sie 2011, 14:09

Re: Antena do telewizji DVB-T

Post autor: marti40 » 12 wrz 2014, 19:24

Polecam wszystkim mój prosty darmowy domowy sposób.Ze zwykłego METALOWEGO wieszaka do ubrań,który prawdopodobnie większość z was ma w szafie zrobiłem pracą własnych rąk coś na kształt dipola anteny,podłączyłem koncentryk,do podłączenia przewodów użyłem zwykłej taśmy izolacyjnej i śmiga beż żadnych inwestycji,no może poza taśmą,która kosztuje ponad 1 złotych.Pozdrawiam.

cichy117
plutonowy
Posty: 218
Rejestracja: 02 cze 2013, 15:55

Re: Antena do telewizji DVB-T

Post autor: cichy117 » 13 wrz 2014, 8:27

Taki sposób nie zawsze zadziała bo taka antena ma mniejszy zysk ale przy dobrej sile sygnału nędzie działać

Awatar użytkownika
przeklinak
chorąży
Posty: 442
Rejestracja: 12 mar 2009, 7:11

Re: Antena do telewizji DVB-T

Post autor: przeklinak » 04 lis 2014, 20:11

przeklinak pisze:czyli musze zmienić płytkę w antenie na mocniejszą
zamontowałem tylko zasilacz i już jest ok ;) tylko teraz jest inna śmieszna sprawa. Mam cały czas jeszcze chwilowo Polsat cyf. i jak włącze jego dekoder to Tv naziemna nie działa a jak go wyłączę to jest :P o co chodzi ?

cichy117
plutonowy
Posty: 218
Rejestracja: 02 cze 2013, 15:55

Re: Antena do telewizji DVB-T

Post autor: cichy117 » 04 lis 2014, 20:40

Dokładniej czym to się objawia? Co się dzieje jeśli odepniesz dekoder od tv?

Awatar użytkownika
przeklinak
chorąży
Posty: 442
Rejestracja: 12 mar 2009, 7:11

Re: Antena do telewizji DVB-T

Post autor: przeklinak » 04 lis 2014, 20:48

ja mam telewizor z dvb-t i dekoder polsatu mam bo mam jeszcze przez kilka dni abonament i on jest do telewizora podpięty przez HDMI i zwykłą antene na dachu podpiętą do tego antenowego analogowego wejścia i jest tak jak włącze dekoder to tv naziemna nie działa a jak wyłączę dekoder to działa :D magia :P

cichy117
plutonowy
Posty: 218
Rejestracja: 02 cze 2013, 15:55

Re: Antena do telewizji DVB-T

Post autor: cichy117 » 05 lis 2014, 7:43

Ale niedziała że jest brak sygnału? Swoją drogą to takie podpinanie zasilacza bez sprawdzenia jaka "płytka" siedzi w antenie to trochę ryzykowna sprawa

ODPOWIEDZ