Witam!
Chiałabym zapytać się czy może ktoś orientuje się do którego lekarza internisty mogłabym zgłosić się w razie np. przeziębienie. Od października studiuję i mieszkam w Ostrołęce, mam swojego lekarza rodzinnego i nie chciałabym go zmieniać, jednak jego godziny przyjęć wykluczają mój dojazd do niego do Wyszkowa. Stąd moje pytanie o jakiś kontakt najlepiej jeśli było by to na NFZ.
Z góry bardzo dziękuję i czekam na jakąś odpowiedź.
lekarz internista
Re: lekarz internista
Jeżeli pójdziesz do lekarza w Ostrołęce automatycznie zostanie założona Twoja karta u tego lekarza i w tym momencie stracisz możliwość chodzenia do swojego dotychczasowego rodzinnego lekarza. W tym momencie można mieć karte założoną tylko u jednego lekarza w Polsce. Wiem, bo sama miałam z tym jakiś czas temu problem.
umk bardzo się mylisz. Oczywiście u nowego lekarza zostanie założona Twoja karta, ponieważ każda wizyta musi być rejestrowana. natomiast o TWOIM ZAPISIE do konkretnego lekarza mówi "DEKLARACJA WYBORU LEKARZA / PIELĘGNIARKI POZ". na pewno składałaś taką deklaracje u swojego lekarza. Aby skorzystać z usług lekarza (w Ostrołęce) nie potrzebujesz wypisywać się od swojego i zapisywać do tego (chociaż lekarze czasem mówią ze to nie zbędne - wcale nie musisz tego robić). Podpisując deklaracje przynależności do lekarza / przychodni , automatycznie rozwiązujesz deklaracje u poprzedniego (poprzedni lekarz nie dostaje refundacji za obejmowanie Ciebie opieką - dlatego lekarz do którego się udajesz często może do tego namawiać). Będąc UBEZPIECZONA i ZAPISANA (deklaracja) do jakiejkolwiek przychodni posiadającej kontrakt z NFZ, masz prawo do świadczeń we wszystkich przychodniach i gabinetach lekarza internisty (pierwszego kontaktu) mających także kontrakt z NFZ. (oczywiście świadczeń bezpłatnych). To lekarz do którego się zgłosisz, w przypadku takiej potrzeby zgłasza przyjęcie osoby spoza listy zapisanych pacjentów, a NFZ rozlicza to z TWOIM LEKARZEM. Ty o nic nie musisz się martwić.
pozdrawiam.
ps. przepraszam za chaotyczną wypowiedz, ale jest dość późno.
pozdrawiam.
ps. przepraszam za chaotyczną wypowiedz, ale jest dość późno.

Tak rzeczywiście powinno być, ale niestey nie jest. Miałam jedną nieprzyjemna sytuację w przychodni w Ostrołęce. Pani w rejestracji powiedziała, ze mnie nie przyjmą i mam czekać do 18, żeby iść na pogotowie (była 9 rano), albo zapłacić im 50 zł za wizyte. Po telefonie do NFZ zostałam przyjęta bezpłatnie ale takiej ignorancji przez lekarza nigdy nie spotkałam. Pani doktor powiedziała mi: "To jest tylko moja dobra wola, że Cię przyjęłam, bo takie wizyty są płatne. Nie wiem co Ci dolega".Amber pisze:masz prawo do świadczeń we wszystkich przychodniach i gabinetach lekarza internisty (pierwszego kontaktu) mających także kontrakt z NFZ. (oczywiście świadczeń bezpłatnych). To lekarz do którego się zgłosisz, w przypadku takiej potrzeby zgłasza przyjęcie osoby spoza listy zapisanych pacjentów, a NFZ rozlicza to z TWOIM LEKARZEM. Ty o nic nie musisz się martwić.
Nie radze chorować poza miejscem swojego zamieszkania, bo wszystko ładnie wygląda tylko na papierkach, a w praktyce jest zupełnie inaczej..
umk jak się chodzi do lekarza ze s.r.a.c.z.k.ą i katarem to nie dziw się, że chcą cię do innego rodzinnego podkleić
w przypadku poważniejszych chorób czy dolegliwości polecam udać się do Szpitalnego Oddziału Ratunkowego. Tam Cię zbadają na wszystko prócz katarku i swędzenia za lewym uchem z którym to większość lata do lekarzy.

Nie nazwałabym problemów z wyrostkiem katarem, ale to nie miejsce ani pora na takie problemy. Tak w pogotowiu pomogą, ale tu akurat chodzi o lekarza interniste, więc nie zmieniajmy tematu.
Takie sarkastyczne wypowiedzi zachowaj dla siebie Mateuszu.
skad wiesz ze byly to porblemy z wyrostkiem? twierdzil to pozniej jakis lekarz?umk pisze:Nie nazwałabym problemów z wyrostkiem katarem, ale to nie miejsce ani pora na takie problemy. Tak w pogotowiu pomogą, ale tu akurat chodzi o lekarza interniste, więc nie zmieniajmy tematu.

Dziękuję za odpowiedzi 
Byłam dziś w pobliskiej przychodni w O-ce i pani w rejestracji powiedziała, że w jakiejś wyjątkowo poważnej sytacji mogliby mnie przyjąć do lekarza, ale jeśli zdarzyłoby się to jeszcze raz będę musiała zmieniś lekarza rodzinnego a wcale mi to się nie uśmiecha gdyż u mojej pani doktor leczę się już od 15 lat i wcale na nia nie narzekam.
Teraz niestety nie mam możliwości żeby poświęcić dwa dni żeby jechać na 20 minutową wizytę do lekarza rodzinnego
Bardzo prosiłabym o jakieś kontakty do lekarza internisty w Ostrołęce, którego moglibyście polecić (prywatnie również).

Byłam dziś w pobliskiej przychodni w O-ce i pani w rejestracji powiedziała, że w jakiejś wyjątkowo poważnej sytacji mogliby mnie przyjąć do lekarza, ale jeśli zdarzyłoby się to jeszcze raz będę musiała zmieniś lekarza rodzinnego a wcale mi to się nie uśmiecha gdyż u mojej pani doktor leczę się już od 15 lat i wcale na nia nie narzekam.
Teraz niestety nie mam możliwości żeby poświęcić dwa dni żeby jechać na 20 minutową wizytę do lekarza rodzinnego
Bardzo prosiłabym o jakieś kontakty do lekarza internisty w Ostrołęce, którego moglibyście polecić (prywatnie również).
Bo jeszcze tego samego dnia wylądowałam w szpitalu.Amber pisze:
skad wiesz ze byly to porblemy z wyrostkiem? twierdzil to pozniej jakis lekarz?
niestety Qrzysiu, mylisz sie. aby nalezec do przychodni (bedac osoba pelnoletnia) musisz osobiscie podpisac deklaracje wyboru. nie ma nic automatycznie. a wizyty w innych przychodniach i gabinetach niz Twoj wybrany jest rzecza ZUPELNIE NATRALNA.

umk wracając do tematu to ze słynnym OZWR biegałaś i szukałaś internisty w Ostrołęce?
999?
Amber
często zdarza się tak, że ludzie nie czytają co podpisują. Potem mają problem bo nawet nie wiedzą do kogo należą
a w przypadku jakiegoś poważniejszego KATARU podpiszesz bez czytania większość podsuniętych dokumentów co jest zrozumiałe 

999?

Amber

Ja z tym samym lekarzem rodzinnym byłem związany od urodzenia, dlatego też gdy powstawały kasy chorych, a później NFZ może automatycznie mnie zapisano, albo podpisywali deklarację za mnie rodzice, gdyż byłem nieletni. Kto wie, niestety nie pamiętam, żebym sam o czymś decydował.
Pozdrawiam
www.moja-ostroleka.pl
www.moja-ostroleka.pl