Stek wołowy

Poszukujesz w Ostrołęce usług? sklepu? informacji? firmy? Pisz tutaj!
sylwor
starszy kapral
Posty: 178
Rejestracja: 01 kwie 2009, 14:13

Stek wołowy

Post autor: sylwor » 03 sie 2015, 21:51

Gdzie w Ostrołęce znajdę dobre steki wołowe.
Czy widział ktoś może steki z serii "Uczta Qulinarna" Sokołowa (najchętniej stek z antrykotu B/K) .
Produkty BeefMaster odpadają bo mięso kiepskie i daleko im nawet do średniego poziomu.

Infom
starszy chorąży sztabowy
Posty: 1460
Rejestracja: 11 wrz 2007, 23:23

Re: Stek wołowy.

Post autor: Infom » 04 sie 2015, 0:24

Z sokołowa steki można dostać w Biedronce.

Awatar użytkownika
Michał
starszy chorąży sztabowy
Posty: 593
Rejestracja: 20 maja 2005, 13:22
Lokalizacja: Ostroleka

Re: Stek wołowy

Post autor: Michał » 04 sie 2015, 7:46

Całkiem dobre steki z antrykotu mają w Biedronce. Widziałem też wołowinę w Lidlu.

sylwor
starszy kapral
Posty: 178
Rejestracja: 01 kwie 2009, 14:13

Re: Stek wołowy

Post autor: sylwor » 04 sie 2015, 9:37

W biedronce ostatnio tylko produkty BeefMaster a te trudno nazwać stekami. Sprzedają wszystko co popadnie i masz 1 szansę na 100 że trafisz na kawałek mięsa który da się zjeść. Poza tym ich smak przypomina wątróbkę bo sezonują w podejrzanych środkach.
Te z Lidla firmy Łuków w miarę przyzwoite ale ja szukam steków z serii"Uczta Qulinarna" z Sokołowa.
"Stek kruchy" z Sokołowa też nie jest zbyt dobry.

bachi
szeregowy
Posty: 41
Rejestracja: 09 wrz 2009, 15:10

Re: Stek wołowy

Post autor: bachi » 04 sie 2015, 14:23

W Carrefour, poszukaj na półkach. Powinni mieć na bieżąco.

sylwor
starszy kapral
Posty: 178
Rejestracja: 01 kwie 2009, 14:13

Re: Stek wołowy

Post autor: sylwor » 04 sie 2015, 14:29

Z tego co wiem to nie ma już w Ostrołęce sklepu Carrefour.

Infom
starszy chorąży sztabowy
Posty: 1460
Rejestracja: 11 wrz 2007, 23:23

Re: Stek wołowy

Post autor: Infom » 05 sie 2015, 9:47

Tylko domyślam się:
... a nie można w sklepie typowo mięsnym zamówić prawdziwego świeżego steka nie paczkowanego?, bo wszystkie i tak te paczkowane, zawsze będą miały literki "E"!

steward
starszy chorąży sztabowy
Posty: 725
Rejestracja: 19 maja 2005, 18:48
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Stek wołowy

Post autor: steward » 05 sie 2015, 11:33

Polecam zamiast steków z antrykotu polędwicę wołową, można w lidlu nieraz dostać, rewelacyjne mięso na "steka". Aczkolwiek dość drogie.

sylwor
starszy kapral
Posty: 178
Rejestracja: 01 kwie 2009, 14:13

Re: Stek wołowy

Post autor: sylwor » 05 sie 2015, 14:38

Infom pisze:Tylko domyślam się:
... a nie można w sklepie typowo mięsnym zamówić prawdziwego świeżego steka nie paczkowanego?, bo wszystkie i tak te paczkowane, zawsze będą miały literki "E"!
Świeży stek kupiony w mięsnym po upieczeniu nadawałby się jedynie na podeszwę do buta a nie do jedzenia.
Mięso na steki musi być sezonowane by dojrzało i nabrało smaku.
steward pisze:Polecam zamiast steków z antrykotu polędwicę wołową, można w lidlu nieraz dostać, rewelacyjne mięso na "steka". Aczkolwiek dość drogie.
Polędwica nie ma tyle charakteru co antrykot, rostbef czy rozbratel.
Jest zbyt delikatna jak dla mnie.

sylwor
starszy kapral
Posty: 178
Rejestracja: 01 kwie 2009, 14:13

Re: Stek wołowy

Post autor: sylwor » 06 sie 2015, 0:44

Z racji wielkiego głodu wołowiny skusiłem się na na produkt z Łukowa pod marką "Świat Szlachetnej Wołowiny" z Lidla.
Stek z rostbefu był równo ucięty z lekkim przerostem tłuszczu (zdecydowanie zbyt mało {marmurka} )
Po obróbce termicznej stek miękki, kruchy, soczysty ale niestety bez wyrazu.
Dobry ale bez oczekiwanych fajerwerków.

sylwor
starszy kapral
Posty: 178
Rejestracja: 01 kwie 2009, 14:13

Re: Stek wołowy

Post autor: sylwor » 06 sie 2015, 1:23

sylwor pisze:Z racji wielkiego głodu wołowiny skusiłem się na na produkt z Łukowa pod marką "Świat Szlachetnej Wołowiny" z Lidla.
Stek z rostbefu był równo ucięty z lekkim przerostem tłuszczu (zdecydowanie zbyt mało {marmurka} )
Po obróbce termicznej stek miękki, kruchy, soczysty ale niestety bez wyrazu.
Dobry ale bez oczekiwanych fajerwerków.
Odnoszę wrażenie że nasze "miasto" jest na końcu łańcucha pokarmowego.....
E.Leclerc chwali się na stronach stekami a w ostrołęce nawet o nich nie słyszeli.....
Tesco na stronach posiada w asortymencie "Sokołów Uczta Qulinarna" a w ostrołęce posucha...
Na stronach miejscowych mediów pytałem o to czy ktoś widział pożądane produkty..... dostałem odpowiedź że może lepiej zamówić wołowinę na steka u miejscowego rzeźnika ...

Dodatkowo szwagier dobija mnie zdjęciami steków jakie jadł w stanach (właśnie wrócił)

Czy w Ostrołęce nie jada się wołowiny ????? Mięso jest świetne.... szczególnie dla kobiet w ciąży ze wzgledu na zawartość Fe...
Kurczaka i świnkę się jada a wołowina jest czymś co się pochłania

Awatar użytkownika
JanuszPL
kapral
Posty: 118
Rejestracja: 22 kwie 2007, 18:10
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Stek wołowy

Post autor: JanuszPL » 07 sie 2015, 18:29

Nie porównuj Stanów do Polski. Tam stek jest jak potrawa narodowa. U nas to nadal trochę egzotyka a zwłaszcza w Oce. My jesteśmy na etapie kebabów i McD :mrgreen: Ciesz się że w ogóle są jakieś steki.

bonzo
szeregowy
Posty: 1
Rejestracja: 07 sie 2015, 22:59

Re: Stek wołowy

Post autor: bonzo » 07 sie 2015, 23:12

Na ul.Sikorskiego os.centrum jest sklep firmowy z Sokołowa ,tam możesz zamówić i ci dowiozą.Na co dzień tego nie ma bo w Ostrołęce mało się tego jada,wołowina jest droga.Ja zamawiam na jakąś okazję u nich.

sylwor
starszy kapral
Posty: 178
Rejestracja: 01 kwie 2009, 14:13

Re: Stek wołowy

Post autor: sylwor » 08 sie 2015, 0:27

Neoman pisze:Nie porównuj Stanów do Polski. Tam stek jest jak potrawa narodowa. U nas to nadal trochę egzotyka a zwłaszcza w Oce. My jesteśmy na etapie kebabów i McD :mrgreen: Ciesz się że w ogóle są jakieś steki.
Nie śmiem nawet porównywać ;)
Od niedawna "raczkuję" w wołowinie... Dobra wołowina z ras mięsnych (nie mylić z tym, co sprzedają w sklepach mięsnych, bo to zwykle jest biedna krowa dojna, która przestała dawać mleko gospodarzowi, więc postanowił wysłać ją na rzeź ) nie potrzebuje przypraw, sosów i innych dodatków bo sama w sobie ma smak.
bonzo pisze:Na ul.Sikorskiego os.centrum jest sklep firmowy z Sokołowa ,tam możesz zamówić i ci dowiozą.Na co dzień tego nie ma bo w Ostrołęce mało się tego jada,wołowina jest droga.Ja zamawiam na jakąś okazję u nich.
Nareszcie jakieś światełko w tunelu :)
Nie omieszkam sprawdzić.
Co do ceny to nie do końca się zgodzę... wolę zjeść 200g dobrej wołowiny niż 1kg kurczaka (szczególnie mój organizm będzie z takiego wyboru zadowolony)

sylwor
starszy kapral
Posty: 178
Rejestracja: 01 kwie 2009, 14:13

Re: Stek wołowy

Post autor: sylwor » 08 sie 2015, 1:36

bonzo pisze:Na ul.Sikorskiego os.centrum jest sklep firmowy z Sokołowa ,tam możesz zamówić i ci dowiozą.Na co dzień tego nie ma bo w Ostrołęce mało się tego jada,wołowina jest droga.Ja zamawiam na jakąś okazję u nich.
Takie dodatkowe pytanie...
Czy zamawiając wołowinę otrzymywałeś produkt który Cię zadowalał ?
Pytam dlatego że w przypadku steków wybór jest organoleptyczny więc zamówienie ogranicza możliwość podjęcia decyzji.
Jeden z "miłośników steków wołowych" pokusił się o zamówienie z renomowanego sklepu sprzedającego wołowinę na steki.
Wysyłka kurierem w specjalnych opakowaniach termicznych z wkładką chłodzącą.
Wybrał kilka produktów i czekał na zamówienie. Jakież było jego zdziwienie gdy stek w cenie cyt. "(235 zł/kg)" okazał się ukrojony tak nierówno że uniemożliwiało to właściwą obróbkę cieplną..... Sklep znalazł sobie sposób na pozbycie się towaru którego nikt nie kupi mając możliwość obejrzenia towaru (sklep, jako taki ma świetne opinie wśród kupujących na miejscu).

sylwor
starszy kapral
Posty: 178
Rejestracja: 01 kwie 2009, 14:13

Re: Stek wołowy

Post autor: sylwor » 30 wrz 2015, 9:43

Z niewielkimi problemami, ale w końcu zaczęły się pojawiać steki w sklepie firmowym Sokołowa.
Produkt bardzo dobry i co ważne cena bardzo przyzwoita.
W Tesco "Stek kruchy" ( jakość bardzo średnia choć nadal lepsza niż ochłapy BeefMaster) jest prawie 10zł droższy na kilogramie niż ten z "Uczty Qulinarnej" w firmowym.
Polecam to szlachetne, zdrowe mięso.

ODPOWIEDZ