Filtrowanie do wody w kuchni, do picia i gotowania
: 05 lip 2022, 22:21
Nie mogę przyzwyczaić się do wody miejskiej, smak paskudny, osady w kubkach, wszędzie kamień.
MPWiK publikuje raporty i wszystkie pokazane parametry są w normie, ale ... woda nadal paskudna.
Zabawy z dzbankiem filtrującym są uciążliwe, a zgrzewki mineralne zbyt ciężkie - chcę zamontować zestaw filtrów w szafce zlewozmywakowej i tylko co parę miesięcy wymienić jakiś wkład czyszczący.
Kwoty zestawów typu Aquaphor, Brita, Wodaro, Aquavita, Technika Wody, Osmosolution i parę innych od kilkuset złotych do 1-3 tysiąca i wszystkie są wspaniałe, niezawodne, tanie w eksploatacji.
I tu jest problem z ilością rozwiązań i jeszcze bardziej z dopasowaniem ich do wody miejskiej w Ostrołęce (domek na Starym Mieście) - czy odpowiednie ciśnienie w instalacji dla osmozy, jaka twardość po filtrowaniu, jaki zanieczyszczenia dominują w mieście, itd.
Może macie jakieś sprawdzone w Ostrołęce modele filtrów, które działają już jakiś czas i możecie podzielić się doświadczeniami?
Będę wdzięczny, naprawdę.
MPWiK publikuje raporty i wszystkie pokazane parametry są w normie, ale ... woda nadal paskudna.
Zabawy z dzbankiem filtrującym są uciążliwe, a zgrzewki mineralne zbyt ciężkie - chcę zamontować zestaw filtrów w szafce zlewozmywakowej i tylko co parę miesięcy wymienić jakiś wkład czyszczący.
Kwoty zestawów typu Aquaphor, Brita, Wodaro, Aquavita, Technika Wody, Osmosolution i parę innych od kilkuset złotych do 1-3 tysiąca i wszystkie są wspaniałe, niezawodne, tanie w eksploatacji.
I tu jest problem z ilością rozwiązań i jeszcze bardziej z dopasowaniem ich do wody miejskiej w Ostrołęce (domek na Starym Mieście) - czy odpowiednie ciśnienie w instalacji dla osmozy, jaka twardość po filtrowaniu, jaki zanieczyszczenia dominują w mieście, itd.
Może macie jakieś sprawdzone w Ostrołęce modele filtrów, które działają już jakiś czas i możecie podzielić się doświadczeniami?
Będę wdzięczny, naprawdę.