Internet w bloku w Ostrołęce

Poszukujesz w Ostrołęce usług? sklepu? informacji? firmy? Pisz tutaj!
dedededed
szeregowy

Internet w bloku w Ostrołęce

Post autor: dedededed »

Cześć

Mam parę pytań co do internetu w bloku w Ostrołęce, dokładniej na ulicy 11 Listopada.

1. Czy ktoś faktycznie korzysta z internetu od Netii? Na stronie pokazuje się dostępność, ale max do 600mb/s.
2. Czy w przypadku światłowodu od Orange jest zewnętrzny ont (tzn światłowód nie wchodzi bezpośrednio do Funboxa, a do takiego pudełeczka i wychodzi z niego kabel ethernet)?
3. Czy Orange/ynet mają często jakieś awarię?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Qrzysio
Redaktor

Re: Internet w bloku w Ostrołęce

Post autor: Qrzysio »

Ynet chyba najstabilniejszy. Orange przez wiele lat dzierżawił łącza od Ynetu, więc de facto internet i tak był od Ynetu, a Orange tylko doliczał prowizję. Czy nadal tak jest, nie wiem.
dedededed
szeregowy

Qrzysio pisze:
> Ynet chyba najstabilniejszy. Orange przez wiele lat dzierżawił łącza od
> Ynetu, więc de facto internet i tak był od Ynetu, a Orange tylko doliczał
> prowizję. Czy nadal tak jest, nie wiem.
Stąd moje pytanie o ont, ponieważ Orange ma własnej sieci zawsze ma 1Gb/s (lub więcej gdy jest xgspon), a w Ostrołęce max 600Mb/s. + nju światłowod nie jest dostępny w Oce, a z tego co wyczytałem to jest wlaśnie niedostepny gdy Orange ma usługi na obcej sieci.
dedededed
szeregowy

A i jeszcze się popytam czy w Ynecie jest publiczny adres IP? Czy trzeba o niego prosić /dopłacać?
kanalia
starszy szeregowy

Post autor: kanalia »

Dopłacać tak.
Prosić, nie wiem.
Awatar użytkownika
QRP
starszy szeregowy

Post autor: QRP »

dedededed pisze: 12 paź 2024, 21:33 Cześć

Mam parę pytań co do internetu w bloku w Ostrołęce, dokładniej na ulicy 11 Listopada.

1. Czy ktoś faktycznie korzysta z internetu od Netii? Na stronie pokazuje się dostępność, ale max do 600mb/s.
2. Czy w przypadku światłowodu od Orange jest zewnętrzny ont (tzn światłowód nie wchodzi bezpośrednio do Funboxa, a do takiego pudełeczka i wychodzi z niego kabel ethernet)?
3. Czy Orange/ynet mają często jakieś awarię?

Pozdrawiam
1. Netię sobie odpuść. Nie warto tracić nerwów.
2. Dla lokali w blokach ONT w Funbox. Dla budynków w postaci domów jednorodzinnych może być zewnętrzny. To jest kwestia do ustalenia np. przy podpisywaniu umowy lub przed montażem/uruchomieniem. Warto wcześniej po prostu dopytać.
3. Na przestrzeni kilku lat użytkowania zdarzyły się może 2-3 awarie.
4. W Orange dostajesz IP publiczny za free tyle że jest dynamiczny. W Ynet musisz o takie IP wystąpić, masz stałe i dopłacasz za nie co miesiąc jakąś kasę.
Qrzysio pisze: 12 paź 2024, 22:00 Ynet chyba najstabilniejszy. Orange przez wiele lat dzierżawił łącza od Ynetu, więc de facto internet i tak był od Ynetu, a Orange tylko doliczał prowizję. Czy nadal tak jest, nie wiem.
Dobre! :D Tylko podążając tym tropem Ynet też od kogoś ma ten Internet. A ten ktoś też od kogoś. I tamten ktos tez od kogoś innego. Ciekawe gdzie jest początek? :D
dedededed
szeregowy

> 4. W Orange dostajesz IP publiczny za free tyle że jest dynamiczny. W Ynet
> musisz o takie IP wystąpić, masz stałe i dopłacasz za nie co miesiąc jakąś
> kasę.

Nie musi to być stałe IP, byle by publiczne.

>
Qrzysio pisze: 12 paź 2024, 22:00 > Ynet chyba najstabilniejszy. Orange przez wiele lat dzierżawił łącza od
> Ynetu, więc de facto internet i tak był od Ynetu, a Orange tylko doliczał
> prowizję. Czy nadal tak jest, nie wiem.
>
Ynet same łącze do internetu też ma od Orange, ale Orange nie ma własnej sieci światłowodowej w Ostrołęce, więc używają sieci światłowodowej Ynetu ze swoim łączem (pomijając łącze yneta)
ODPOWIEDZ