Strona 1 z 1

"niebieskie" mleko w proszku

: 03 gru 2012, 20:43
autor: przeklinak
ostatnio dostałem przepis na "blok" czekoladowy taki z czasów mojego dzieciństwa :D
tylko nie mogę znaleźć tego mleka może ktoś z was je spotkał


Obrazek

Re: "niebieskie" mleko w proszku

: 03 gru 2012, 21:11
autor: robertdeniro
Kupowałam mleko w proszku (tylko inne opakowanie) w Polo Markecie oraz w Zielonym Markecie na Hallera. Ja dodawałam to mleko do ciasta cappuccino, ale myślę, że blok również wyjdzie.
PS. Narobiłeś przeklinaku chęci na blok z dzieciństwa, więc chyba też zrobię :D

Re: "niebieskie" mleko w proszku

: 03 gru 2012, 21:15
autor: euroauto
te niebieskie kiedyś było teraz raczej cieżko bedzie je dostac ale moze byc tez łaciate to jest to samo

Re: "niebieskie" mleko w proszku

: 04 gru 2012, 0:47
autor: balboa
Najtańsze sproszkowane jest chyba w e.lecrerc'u. W niebieskobiałych torebkach po 250g.
Na ten blok nada się znakomicie jak i każde inne sproszkowane.

Re: "niebieskie" mleko w proszku

: 04 gru 2012, 7:49
autor: Qrpiana
Jakieś 3 tygodnie temu robiłam taki blok z łaciatego. Wyszedł przepyszny. Trzeba jednak uważać na margarynę/masło roślinne jakie używamy do bloku. Ja robiłam z "Kasi" i do tego mnóstwo herbatników i bakalii dorzuciłam. Mniam, chyba na święta znowu go zrobię :D

Re: "niebieskie" mleko w proszku

: 04 gru 2012, 14:00
autor: Evril
Obrazek
Najtańsze mleko jest w e'leclercu. Chyba 8,90zł, czy jakoś tak. Sama robię blok od dawna, czasem nawet na zamówienie członków rodziny ;) Dobry jest zarówno z mleka łaciatego, jak i z tego w niebieskim opakowaniu. Ważne, żeby granulowanego mleka nie kupić!!! Co do masła czy margaryny to każdy ma inny gust. A i przepisów jest kilkanaście.

Re: "niebieskie" mleko w proszku

: 05 gru 2012, 23:30
autor: Mies
Podajcie mi przepis na ten blok czekoladowy proszę ... kiedyś na kwejku widziałem ;>

Re: "niebieskie" mleko w proszku

: 06 gru 2012, 8:56
autor: Qrpiana
Ja korzystam z takiego przepisu na 20 porcji:

2 kostki margaryny (ja używam Kasi)
2 torebki cukru wanilinowego (32g)
2 szklanki tłustego mleka (3,2%)
1 szklanka cukru
1 torebka mleka w proszku (50 dag)
2 czubate łyżki kakao
5 paczek (po 10 dag) herbatników (bakalie: orzechy, rodzynki, suszone śliwki pocięte na kawałki)

Margarynę stopić z cukrem wanilinowym, odstawić do ostudzenia. Mleko wlać do garnka, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i stale mieszając gotować jeszcze 20 min., aż mleko zacznie lekko gęstnieć.

Mleko w proszku wymieszać z kakao. Mleko z cukrem zdjąć z ognia, przestudzić. Wymieszać ze stopioną margaryną, przelać do mleka w proszku, wymieszać. W tym momencie dodaję pokruszone herbatniki, bakalie.

Blachę wyłożyć folią aluminiową. Wlać masę, wierzch wygładzić. Odstawić na ok. dobę w zimne miejsce lub do lodówki, by masa zastygła. Gotowy blok pokroić na porcje.

Powodzenia :)

Re: "niebieskie" mleko w proszku

: 06 gru 2012, 9:44
autor: shelly
Qrpiana pisze:Ja korzystam z takiego przepisu na 20 porcji:

2 kostki margaryny (ja używam Kasi)
2 torebki cukru wanilinowego (32g)
2 szklanki tłustego mleka (3,2%)
1 szklanka cukru
1 torebka mleka w proszku (50 dag)
2 czubate łyżki kakao
5 paczek (po 10 dag) herbatników (bakalie: orzechy, rodzynki, suszone śliwki pocięte na kawałki)

Margarynę stopić z cukrem wanilinowym, odstawić do ostudzenia. Mleko wlać do garnka, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i stale mieszając gotować jeszcze 20 min., aż mleko zacznie lekko gęstnieć.

Mleko w proszku wymieszać z kakao. Mleko z cukrem zdjąć z ognia, przestudzić. Wymieszać ze stopioną margaryną, przelać do mleka w proszku, wymieszać. W tym momencie dodaję pokruszone herbatniki, bakalie.

Blachę wyłożyć folią aluminiową. Wlać masę, wierzch wygładzić. Odstawić na ok. dobę w zimne miejsce lub do lodówki, by masa zastygła. Gotowy blok pokroić na porcje.

Powodzenia :)
ooo może i ja się kiedyś wezmę w garść i zrobię taki... fajna rzecz, bo bez pieczenia :D

Re: "niebieskie" mleko w proszku

: 09 gru 2012, 5:32
autor: balboa
Żadnej margaryny do takich rzeczy. Tylko masło 82%.
Nie polecam nawet próbować bo nie można sie odzwyczaić.
Po prostu to się je tylko od święta.

Re: "niebieskie" mleko w proszku

: 09 gru 2012, 7:28
autor: robertdeniro
balboa pisze:Żadnej margaryny do takich rzeczy. Tylko masło 82%.
Zgadzam się. Ja do ciast i deserów (oczywiście jeśli przepis tego wymaga) zawsze dodaję masło. Nawet jeśli w przepisie jest margaryna, to i tak zmieniam na masło. Zdecydowanie lepszy smak.

Re: "niebieskie" mleko w proszku

: 09 gru 2012, 19:01
autor: Qrpiana
tylko, mimo "dobrze" zaopatrzonych sklepów ciężko dostać prawdziwe masło :(

Re: "niebieskie" mleko w proszku

: 09 gru 2012, 19:51
autor: robertdeniro
Qrpiana pisze:tylko, mimo "dobrze" zaopatrzonych sklepów ciężko dostać prawdziwe masło
Co prawda, to prawda. Kiedyś w Ostrołęce było produkowane rewelacyjne masło śmietankowe - 77% tłuszczu, ale teraz jest nieosiągalne. Więc ja kupuję masło extra 82%.

Re: "niebieskie" mleko w proszku

: 27 gru 2012, 19:25
autor: elfik
mleko, o które pytał autor jest w marcpol, dzisiaj widziałam. Kosztuje ponad 9zł.