Ja korzystam z takiego przepisu na 20 porcji:
2 kostki margaryny (ja używam Kasi)
2 torebki cukru wanilinowego (32g)
2 szklanki tłustego mleka (3,2%)
1 szklanka cukru
1 torebka mleka w proszku (50 dag)
2 czubate łyżki kakao
5 paczek (po 10 dag) herbatników (bakalie: orzechy, rodzynki, suszone śliwki pocięte na kawałki)
Margarynę stopić z cukrem wanilinowym, odstawić do ostudzenia. Mleko wlać do garnka, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i stale mieszając gotować jeszcze 20 min., aż mleko zacznie lekko gęstnieć.
Mleko w proszku wymieszać z kakao. Mleko z cukrem zdjąć z ognia, przestudzić. Wymieszać ze stopioną margaryną, przelać do mleka w proszku, wymieszać. W tym momencie dodaję pokruszone herbatniki, bakalie.
Blachę wyłożyć folią aluminiową. Wlać masę, wierzch wygładzić. Odstawić na ok. dobę w zimne miejsce lub do lodówki, by masa zastygła. Gotowy blok pokroić na porcje.
Powodzenia