"niebieskie" mleko w proszku
- przeklinak
- chorąży
- Posty: 448
- Rejestracja: 12 mar 2009, 7:11
"niebieskie" mleko w proszku
ostatnio dostałem przepis na "blok" czekoladowy taki z czasów mojego dzieciństwa
tylko nie mogę znaleźć tego mleka może ktoś z was je spotkał
tylko nie mogę znaleźć tego mleka może ktoś z was je spotkał
- robertdeniro
- starszy kapral
- Posty: 166
- Rejestracja: 04 cze 2009, 21:29
Re: "niebieskie" mleko w proszku
Kupowałam mleko w proszku (tylko inne opakowanie) w Polo Markecie oraz w Zielonym Markecie na Hallera. Ja dodawałam to mleko do ciasta cappuccino, ale myślę, że blok również wyjdzie.
PS. Narobiłeś przeklinaku chęci na blok z dzieciństwa, więc chyba też zrobię
PS. Narobiłeś przeklinaku chęci na blok z dzieciństwa, więc chyba też zrobię
Re: "niebieskie" mleko w proszku
te niebieskie kiedyś było teraz raczej cieżko bedzie je dostac ale moze byc tez łaciate to jest to samo
- Załączniki
-
- laciate w proszku.jpg
- (8.41 KiB) Nie pobierany
Re: "niebieskie" mleko w proszku
Najtańsze sproszkowane jest chyba w e.lecrerc'u. W niebieskobiałych torebkach po 250g.
Na ten blok nada się znakomicie jak i każde inne sproszkowane.
Na ten blok nada się znakomicie jak i każde inne sproszkowane.
Re: "niebieskie" mleko w proszku
Jakieś 3 tygodnie temu robiłam taki blok z łaciatego. Wyszedł przepyszny. Trzeba jednak uważać na margarynę/masło roślinne jakie używamy do bloku. Ja robiłam z "Kasi" i do tego mnóstwo herbatników i bakalii dorzuciłam. Mniam, chyba na święta znowu go zrobię
Re: "niebieskie" mleko w proszku
Najtańsze mleko jest w e'leclercu. Chyba 8,90zł, czy jakoś tak. Sama robię blok od dawna, czasem nawet na zamówienie członków rodziny Dobry jest zarówno z mleka łaciatego, jak i z tego w niebieskim opakowaniu. Ważne, żeby granulowanego mleka nie kupić!!! Co do masła czy margaryny to każdy ma inny gust. A i przepisów jest kilkanaście.
Re: "niebieskie" mleko w proszku
Podajcie mi przepis na ten blok czekoladowy proszę ... kiedyś na kwejku widziałem ;>
Re: "niebieskie" mleko w proszku
Ja korzystam z takiego przepisu na 20 porcji:
2 kostki margaryny (ja używam Kasi)
2 torebki cukru wanilinowego (32g)
2 szklanki tłustego mleka (3,2%)
1 szklanka cukru
1 torebka mleka w proszku (50 dag)
2 czubate łyżki kakao
5 paczek (po 10 dag) herbatników (bakalie: orzechy, rodzynki, suszone śliwki pocięte na kawałki)
Margarynę stopić z cukrem wanilinowym, odstawić do ostudzenia. Mleko wlać do garnka, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i stale mieszając gotować jeszcze 20 min., aż mleko zacznie lekko gęstnieć.
Mleko w proszku wymieszać z kakao. Mleko z cukrem zdjąć z ognia, przestudzić. Wymieszać ze stopioną margaryną, przelać do mleka w proszku, wymieszać. W tym momencie dodaję pokruszone herbatniki, bakalie.
Blachę wyłożyć folią aluminiową. Wlać masę, wierzch wygładzić. Odstawić na ok. dobę w zimne miejsce lub do lodówki, by masa zastygła. Gotowy blok pokroić na porcje.
Powodzenia
2 kostki margaryny (ja używam Kasi)
2 torebki cukru wanilinowego (32g)
2 szklanki tłustego mleka (3,2%)
1 szklanka cukru
1 torebka mleka w proszku (50 dag)
2 czubate łyżki kakao
5 paczek (po 10 dag) herbatników (bakalie: orzechy, rodzynki, suszone śliwki pocięte na kawałki)
Margarynę stopić z cukrem wanilinowym, odstawić do ostudzenia. Mleko wlać do garnka, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i stale mieszając gotować jeszcze 20 min., aż mleko zacznie lekko gęstnieć.
Mleko w proszku wymieszać z kakao. Mleko z cukrem zdjąć z ognia, przestudzić. Wymieszać ze stopioną margaryną, przelać do mleka w proszku, wymieszać. W tym momencie dodaję pokruszone herbatniki, bakalie.
Blachę wyłożyć folią aluminiową. Wlać masę, wierzch wygładzić. Odstawić na ok. dobę w zimne miejsce lub do lodówki, by masa zastygła. Gotowy blok pokroić na porcje.
Powodzenia
Re: "niebieskie" mleko w proszku
ooo może i ja się kiedyś wezmę w garść i zrobię taki... fajna rzecz, bo bez pieczeniaQrpiana pisze:Ja korzystam z takiego przepisu na 20 porcji:
2 kostki margaryny (ja używam Kasi)
2 torebki cukru wanilinowego (32g)
2 szklanki tłustego mleka (3,2%)
1 szklanka cukru
1 torebka mleka w proszku (50 dag)
2 czubate łyżki kakao
5 paczek (po 10 dag) herbatników (bakalie: orzechy, rodzynki, suszone śliwki pocięte na kawałki)
Margarynę stopić z cukrem wanilinowym, odstawić do ostudzenia. Mleko wlać do garnka, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i stale mieszając gotować jeszcze 20 min., aż mleko zacznie lekko gęstnieć.
Mleko w proszku wymieszać z kakao. Mleko z cukrem zdjąć z ognia, przestudzić. Wymieszać ze stopioną margaryną, przelać do mleka w proszku, wymieszać. W tym momencie dodaję pokruszone herbatniki, bakalie.
Blachę wyłożyć folią aluminiową. Wlać masę, wierzch wygładzić. Odstawić na ok. dobę w zimne miejsce lub do lodówki, by masa zastygła. Gotowy blok pokroić na porcje.
Powodzenia
Re: "niebieskie" mleko w proszku
Żadnej margaryny do takich rzeczy. Tylko masło 82%.
Nie polecam nawet próbować bo nie można sie odzwyczaić.
Po prostu to się je tylko od święta.
Nie polecam nawet próbować bo nie można sie odzwyczaić.
Po prostu to się je tylko od święta.
- robertdeniro
- starszy kapral
- Posty: 166
- Rejestracja: 04 cze 2009, 21:29
Re: "niebieskie" mleko w proszku
Zgadzam się. Ja do ciast i deserów (oczywiście jeśli przepis tego wymaga) zawsze dodaję masło. Nawet jeśli w przepisie jest margaryna, to i tak zmieniam na masło. Zdecydowanie lepszy smak.balboa pisze:Żadnej margaryny do takich rzeczy. Tylko masło 82%.
Re: "niebieskie" mleko w proszku
tylko, mimo "dobrze" zaopatrzonych sklepów ciężko dostać prawdziwe masło
- robertdeniro
- starszy kapral
- Posty: 166
- Rejestracja: 04 cze 2009, 21:29
Re: "niebieskie" mleko w proszku
Co prawda, to prawda. Kiedyś w Ostrołęce było produkowane rewelacyjne masło śmietankowe - 77% tłuszczu, ale teraz jest nieosiągalne. Więc ja kupuję masło extra 82%.Qrpiana pisze:tylko, mimo "dobrze" zaopatrzonych sklepów ciężko dostać prawdziwe masło
Re: "niebieskie" mleko w proszku
mleko, o które pytał autor jest w marcpol, dzisiaj widziałam. Kosztuje ponad 9zł.