Naturalne pieczywo
Naturalne pieczywo
Ostatnio zacząłem szukać po sklepach bułek razowych z ziarnami. Rozmawiałem z pewną osobą i z tego co mówił wynikało że niektóre bułki są po prostu farbowane np. daje się barwniki toffi aby były brązowego koloru. Pytać panią w sklepie, która nie była przy wypiekach, które bułki są naturalne nie ma sensu. Pytam więc tutaj może ktoś ma znajomego piekarza lub zna miejsce gdzie można takie bułki kupić. Oczywiście chleb też mnie interesuje ale bardziej bułki. Dzięki za odpowiedzi.
Re: Naturalne pieczywo
Piekarnia Nowakowski przy Gomulickiego. Mają chyba najlepsze grahamki w Ostrołęce, chleb też bardzo w porządku. Tylko tam niestety trzeba iść rano.
Re: Naturalne pieczywo
Z tymi dodatkami to troszke wina klientów. Zapanowała moda na ciemne pieczywo, wiec piekarze zaczeli produkować ciemne. Byłkę razową od takiej z dodatkami mąki pszennej można rozpoznać po ciężarze, jest dużo cięższa, jest dużo twardsza, nie "sprężynuje" tak jak z mąki pszennej i kolor. Jest ciemniejsza ale nie powinna być aż brązowa, bo jest to kolor nienaturalny, często wtedy dodawany jest karmel...
Re: Naturalne pieczywo
Dokładnie tak jak napisałeś jest mania na brązowe pieczywa i teraz ciężko wyczuć które jest prawdziwe. Nie będę "macał" bułek w sklepie i ich ważył Ale twoje uwagi są bardzo cenne. DziękiSarcev pisze:Z tymi dodatkami to troszke wina klientów. Zapanowała moda na ciemne pieczywo, wiec piekarze zaczeli produkować ciemne. Byłkę razową od takiej z dodatkami mąki pszennej można rozpoznać po ciężarze, jest dużo cięższa, jest dużo twardsza, nie "sprężynuje" tak jak z mąki pszennej i kolor. Jest ciemniejsza ale nie powinna być aż brązowa, bo jest to kolor nienaturalny, często wtedy dodawany jest karmel...