Ynet Telewizja +internet

Polityka, wydarzenia, opinie, problemy, komunikacja
Awatar użytkownika
przeklinak
chorąży
Posty: 445
Rejestracja: 12 mar 2009, 7:11

Re: Ynet Telewizja +internet

Post autor: przeklinak » 26 lis 2012, 11:07

a jak to jest z tymi pakietami dodatkowymi w tv ? ja np chciałbym sobie tylko jeden kanał wziąć z pakiety "więcej seriali" jest taka możliwość ?

kris4724
kapral
Posty: 124
Rejestracja: 19 wrz 2010, 23:20

Re: Ynet Telewizja +internet

Post autor: kris4724 » 26 lis 2012, 12:40

Nie możesz tak zrobić . Wykupujesz pakiet i dostajesz wszystkie kanały. Jeśli w paczce jest 5 kanałów, a interesuje cię jeden musisz niestety zapłacić 100% ceny i dostajesz wszystkie 5 kanałów.

Awatar użytkownika
przeklinak
chorąży
Posty: 445
Rejestracja: 12 mar 2009, 7:11

Re: Ynet Telewizja +internet

Post autor: przeklinak » 26 lis 2012, 13:00

kiedyś chyba gdzieś jakiś punkt widziałem że można i jakiś jeden kanał kupić ale nie mogę teraz tego znaleźć :/ a chciałbym tylko ComedyCentral wykupić

Awatar użytkownika
morus
starszy kapral
Posty: 192
Rejestracja: 04 mar 2006, 23:52

Re: Ynet Telewizja +internet

Post autor: morus » 26 lis 2012, 17:44

Jest to w pakiecie Więcej Seriali - 9,99 zł

Kanały:
FOX
TVP Seriale
Comedy Central
Comedy Central Family
Zone Romantica
Universal Channel

hello
szeregowy
Posty: 4
Rejestracja: 27 lis 2012, 11:08

Re: Ynet Telewizja +internet

Post autor: hello » 27 lis 2012, 11:15

Witam. Pisałem na forum ynetu ale zleży mi na czasie więc i tu piszę.
Próbowałem u jednego z klientów ynetu skonfigurować powszechną usługę dynamic DNS, lecz nie działa prawidłwo bo jego ruter ma tylko wewnętrzne IP sieci ynetu. Można jakoś rozwiązać ten problem ? Jeśli ruter nie może dostać/znać internetowego IP to być moze rozwiązywałoby problem to, żeby to internetowe było stałe.
Czy rozwiązanie problemu wiąże się z dodatkowymi kosztami ?

Z dynamic DNS kożysta coraz więcej osób, wiec odpowiedź z rozwiązaniem może przydać się nie tylko mi.

Instruktor_Marcin
plutonowy
Posty: 201
Rejestracja: 07 paź 2010, 18:55

Re: Ynet Telewizja +internet

Post autor: Instruktor_Marcin » 28 lis 2012, 11:01

@hello. Najpierw twój znajomy musi wystąpić do YNetu o przydzielenie tzw. publicznego adresu IP. Niestety nie wiem, czy ten operator nadal posiada wolne zasoby tego typu, ani czy nie wiąże się to z jakąś miesięczną opłatą. Wcześniej zewnętrzne IP było bezpłatne, ale ostatnio zmienił się znacznie cennik dostępu do Internetu więc nie jestem pewny jak ta sprawa wygląda teraz.

Standardowo operatorzy kablowi przydzielają tzw. adresy lokalne w LAN, którymi nie można się posługiwać w Internecie. Transmisja danych od takiego klienta, zanim "wyruszy" do Internetu musi przejść proces zwany NAT (Network Adress Translation) a w tym konkretnym przypadku NATP, czyli umieszczenie na 1 zewnętrznym IP transmisji wielu użytkowników z sieci lokalnej, ale z zapamiętaniem na jakie i z jakiego portu IP się łączyli. Poniewać portów na każdym IP jest 65 tys. (minus 1 tys. przypisany do poszczególnych usług) więc sporo miejsca na połączenia dla użytkowników. Później powracający ruch pakietów na dany zewnętrzny adres IP Ynetu i na konkrenty port dynamicznie przypisany dla pojedynczego połączenia konkrentnego użytkownika jest do niego przesyłany na jego lokalny IP:port w sieci LAN operatora.

Ponieważ do codzinnego korzystania z Internetu większość osób nie potrzebuje, aby ktoś z zewnątrz mógł się z nimi połączyć czy też nie są identyfikowani po IP więc im lokalny adres i późniejszy NATP na wspólny adres bramy Ynetu w żadnym przypadku nie przeszkadza, a nawet jeżeli to rzadko.

Awatar użytkownika
morus
starszy kapral
Posty: 192
Rejestracja: 04 mar 2006, 23:52

Re: Ynet Telewizja +internet

Post autor: morus » 28 lis 2012, 13:08

Generalnie to u nas adresy publiczne przydzielane są dynamicznie. Bardzo rzadko pule adresów się kończą ale bywa. Wtedy realizowany jest NAT. Można przyjąć że każdy użytkownik ma publiczny adres lecz przyznawany dynamicznie. Takie rozwiązanie pozwala na optymalne wykorzystanie dostępnej adresacji.
Jeśli ktoś chcę stały adres to wystarczy dać znać na @.

Na razie nie pobieramy opłat ale w związku z brakiem adresów IP coś może się wydarzyć...

Pozdrawiam

hello
szeregowy
Posty: 4
Rejestracja: 27 lis 2012, 11:08

Re: Ynet Telewizja +internet

Post autor: hello » 28 lis 2012, 22:44

Dziękuję za odp.
Później doszukałem się na www, że stały publiczny jest przyznawany na życzenie.

adamos75
szeregowy
Posty: 4
Rejestracja: 12 gru 2012, 21:47

Re: Ynet Telewizja +internet

Post autor: adamos75 » 12 gru 2012, 21:59

Witam powiedzcie mi jak z tymi dekoderami bo ynet ma mi zakladac tv ale sie wacham po przeczytaniu paru opini. Jak dzialaja dalej sie wiesza i chrzani tv . Dajcie opinie

Awatar użytkownika
przeklinak
chorąży
Posty: 445
Rejestracja: 12 mar 2009, 7:11

Re: Ynet Telewizja +internet

Post autor: przeklinak » 12 gru 2012, 23:16

ja z telewizją problemu nie mam
inaczej jeżeli chodzi o dekoder zyxel ten czarny czasem potrafi się zawiesić ale poprawiło się jego działanie po ostatniej aktualizacji

adamos75
szeregowy
Posty: 4
Rejestracja: 12 gru 2012, 21:47

Re: Ynet Telewizja +internet

Post autor: adamos75 » 13 gru 2012, 8:23

przeklinak pisze:ja z telewizją problemu nie mam
inaczej jeżeli chodzi o dekoder zyxel ten czarny czasem potrafi się zawiesić ale poprawiło się jego działanie po ostatniej aktualizacji
To jak teraz bym wziął od nich tv to będzie ok. Bo zastanawiam się jeszcze nad Vectrą chociaż są drożsi.

Awatar użytkownika
morus
starszy kapral
Posty: 192
Rejestracja: 04 mar 2006, 23:52

Re: Ynet Telewizja +internet

Post autor: morus » 13 gru 2012, 10:27

W tej chwili Zyxel wstrzymał sprzedaż tych dekoderów, czekamy na aktualizację firmware chipsetu. Nowi klienci dostają teraz motorole z którymi nic się nie dzieję...

kris4724
kapral
Posty: 124
Rejestracja: 19 wrz 2010, 23:20

Re: Ynet Telewizja +internet

Post autor: kris4724 » 13 gru 2012, 13:15

Morus powiedz co to oznacza że czekacie na aktualizację chipsetu Zyxela, dla klientów którzy takie właśnie dekodery posiadają (jak ja). Czy będziecie powiadamiali o tej aktualizacji czy co? Bo ja jestem po wymianie dwóch sztuk (chylę czoła przed służbami technicznymi Ynetu), ale jak na razie niestety nie są wyeliminowane wszystkie usterki. Czy u osób jak ja będziecie wymieniali Zyxele na Motorole? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
morus
starszy kapral
Posty: 192
Rejestracja: 04 mar 2006, 23:52

Re: Ynet Telewizja +internet

Post autor: morus » 13 gru 2012, 15:04

Wymienimy wszystkie wadliwe serie, nr seryjne: S120Y1805XXXX bo w tych właśnie jest problem. Nie wiadomo kiedy producent da jakiś upgrade. Aktualizacja nastąpi automatycznie po restarcie dekodera.
Podeślij mi dane na forum PM, opisz dokładnie problemy jakie występują i zobaczymy

Awatar użytkownika
morus
starszy kapral
Posty: 192
Rejestracja: 04 mar 2006, 23:52

Re: Ynet Telewizja +internet

Post autor: morus » 15 gru 2012, 8:08

Gorbatowa 12, 12A, Hallera 5A i 5B to kolejne bloki gdzie można mieć naszą TV

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
przeklinak
chorąży
Posty: 445
Rejestracja: 12 mar 2009, 7:11

Re: Ynet Telewizja +internet

Post autor: przeklinak » 30 gru 2012, 21:07

czy tylko u mnie dziś jakimś cudem dekoder wskazuje godz. 20 o godz. 21 ?

Awatar użytkownika
morus
starszy kapral
Posty: 192
Rejestracja: 04 mar 2006, 23:52

Re: Ynet Telewizja +internet

Post autor: morus » 02 sty 2013, 9:38

hej. Restartowałeś dekoder prądowo?

Awatar użytkownika
przeklinak
chorąży
Posty: 445
Rejestracja: 12 mar 2009, 7:11

Re: Ynet Telewizja +internet

Post autor: przeklinak » 02 sty 2013, 11:25

zawsze restartowałem tym przyciskiem z tyłu dekodera wł/wył ale "prądowo" pomogło i jest juz ok

richard89
szeregowy
Posty: 3
Rejestracja: 07 sty 2013, 17:46

Re: Ynet Telewizja +internet

Post autor: richard89 » 07 sty 2013, 17:48

a jak wygląda sprawa z internetem radiowym ynet jaki jest zasięg?

Awatar użytkownika
Qrzysio
Redaktor
Posty: 3245
Rejestracja: 17 maja 2005, 18:16
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Ynet Telewizja +internet

Post autor: Qrzysio » 07 sty 2013, 19:21

Ynet od dawna w większości jest oparty o światłowody, a nie radiówkę, tak jak kiedyś. Tylko w niektórych lokalizacjach są jeszcze radiówki. Powiedz w jakiej okolicy mieszkasz.

richard89
szeregowy
Posty: 3
Rejestracja: 07 sty 2013, 17:46

Re: Ynet Telewizja +internet

Post autor: richard89 » 07 sty 2013, 21:52

tak ale na stronie jest cennik radiowego internetu. miastkowo.

Awatar użytkownika
morus
starszy kapral
Posty: 192
Rejestracja: 04 mar 2006, 23:52

Re: Ynet Telewizja +internet

Post autor: morus » 07 sty 2013, 22:24

richard89 pisze:tak ale na stronie jest cennik radiowego internetu. miastkowo.
"Radiówkę" robimy tylko w domkach jednorodzinnych i na wsiach gdzie nie ma możliwości lub nieopłacalne jest dociągnięcie kabla. W Miastkowie Internet dostarcza gmina. My jesteśmy dostawcą dla gminy. Raczej nie będziemy tam świadczyć usług. Macie za darmo;)

Pozdrawiam

richard89
szeregowy
Posty: 3
Rejestracja: 07 sty 2013, 17:46

Re: Ynet Telewizja +internet

Post autor: richard89 » 07 sty 2013, 23:16

no tak wiem ,ale chodzi mi o to czy jest tylko ta opcja darmowa i czy płatnej ,szybszej nie będzie na tych samych nadajnikach pozdrawiam.

Awatar użytkownika
morus
starszy kapral
Posty: 192
Rejestracja: 04 mar 2006, 23:52

Re: Ynet Telewizja +internet

Post autor: morus » 11 sty 2013, 15:01

Myślę że wiosna/lato powinniśmy coś zorganizować, Miastkowo/Drogoszewo/Rydzewo

miley
kapral
Posty: 143
Rejestracja: 11 lis 2010, 13:25
Lokalizacja: ostrołęka

Re: Ynet Telewizja +internet

Post autor: miley » 11 sty 2013, 21:02

Czy gotowy jest już nowy cennik oraz oferta na rok 2013 ? .

ODPOWIEDZ