Mały problem proszę o pomoc

Na każdy (inny niż o Ostrołęce) temat
berni
szeregowy
Posty: 5
Rejestracja: 27 lut 2006, 20:50

Mały problem proszę o pomoc

Post autor: berni »

Witam mam taki problemik , że jak podłączam coś pod usb cokolwiek aparat , kabel do telefonu to komputer nie czyta nowego urządzenia , a z tego co wiem powinien. I stąd moja prosba do was , jesli ktos wie czym może to być spowodowane to proszę o tym napisać , może potrzebne są jakies sterowniki jeśli tak to prosze o podanie linku gdzie mozna takie ściągnąć jeśli macie możliwość . Z góry dzięki ... Kazda informacja się przyda
Awatar użytkownika
Qrzysio
Redaktor
Posty: 3313
Rejestracja: 17 maja 2005, 18:16
Lokalizacja: Ostrołęka

Post autor: Qrzysio »

Sprawdz czy w windowsie jest zainstaloany głowny koncentrator USB

sprawdz czy w BIOSie masz włączone porty USB.


i Najwazniejsze pytanie: Co robiłeś przed tym zanim przestało działać?
berni
szeregowy
Posty: 5
Rejestracja: 27 lut 2006, 20:50

Post autor: berni »

Główny koncentrator USB , a skąd taki wziąć , to nie przestało działać tylko kupiłem sobie aparat cyfrowy i kabel do telefonu tak sie składa że w tym samym czasie .Zrobiłem formata i nie wykrywa mi nowych urządzeń, a jeszcze przed sformatowaniem dysku podłączałem kabel i te go nie wykrywało .
Awatar użytkownika
Stiwi
plutonowy
Posty: 211
Rejestracja: 19 maja 2005, 21:28
Lokalizacja: Ostrołęka

Post autor: Stiwi »

Główny koncentrator USB - szukaj tam:
Prawym na moim kop. -> właściwości -> zakładka "sprzęt" -> menadżer urządzń -> Kontrolery uniwers. magistrali szeregowej (i powinien być)
Jak nie ma to prawdopodbnie brak jakiś sterowników; a jak jest to brak sterowników od aparatu i fona (chyba).

Prościej nie potrafię :P
Awatar użytkownika
Maciek
szeregowy
Posty: 37
Rejestracja: 26 sty 2006, 14:20

Post autor: Maciek »

Być moze masz gniazdo usb 1.1 lub starsze a pamiec masowa zazwyczaj potrzebuje gniazd 2.0. Wyjscie to zakup przejsciowki, kosztuje okolo 30zl i ma kilka gniazd.
Awatar użytkownika
Qrzysio
Redaktor
Posty: 3313
Rejestracja: 17 maja 2005, 18:16
Lokalizacja: Ostrołęka

Post autor: Qrzysio »

Maciek pisze:zakup przejsciowki
Skoro działało wcześniej to i to nie pomoże.

Na płycie ze staerownikami do płyty głównej znajduje sie czsami pozycja "USB 1.1 to 2.0 fix (patch)" - może to pomoże.

Poza tym przyjmujemy że masz windowsa XP - dobrze myslimy?
Awatar użytkownika
Maciek
szeregowy
Posty: 37
Rejestracja: 26 sty 2006, 14:20

Post autor: Maciek »

Qrzysio pisze:
Maciek pisze:zakup przejsciowki
Skoro działało wcześniej to i to nie pomoże.

Na płycie ze staerownikami do płyty głównej znajduje sie czsami pozycja "USB 1.1 to 2.0 fix (patch)" - może to pomoże.

Poza tym przyjmujemy że masz windowsa XP - dobrze myslimy?
Ja tam sie nigdzie nie doczytalem, ze przestalo dzialac. Mialem pendrive kingostone z napisem "USB 1.1" compatibile a mimo to na USB 1.1 nie dzialalo.
Awatar użytkownika
oes
starszy chorąży
Posty: 498
Rejestracja: 20 maja 2005, 23:04

Post autor: oes »

a sterownik aparatu fotograficznego na kompie zainstalowałeś??

Też tak miałem. po podłączeniu komóry do kompa zero reakcji, dopiero po wgraniu sterownika i oprogramowania z płyty CD ROM wszystko wróciło do normy :D

Pozatym kabelek może być uszkodzony, też się tak zdarza
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
ODPOWIEDZ