Stołówki masowego żywienia w Ostrołęce
Stołówki masowego żywienia w Ostrołęce
Witam,
czy uważacie ,że 100 g schabu (14 zł /kg) w panierce (panierka jest tańsza niż schab)+ dwie kulki ziemniaków ( 40 gr/kg) + trochę surówki z kapusty warte jest 10 zł ?
Proszę o komentarze
czy uważacie ,że 100 g schabu (14 zł /kg) w panierce (panierka jest tańsza niż schab)+ dwie kulki ziemniaków ( 40 gr/kg) + trochę surówki z kapusty warte jest 10 zł ?
Proszę o komentarze
Re: Stołówki masowego żywienia w Ostrołęce
myślę ze zaniżasz ceny, no i trzeba policzyć robociznę - utrzymanie lokalu itd. TAK
Re: Stołówki masowego żywienia w Ostrołęce
Które polecacie stołówki?
Re: Stołówki masowego żywienia w Ostrołęce
ludzie tylko wyliczają ile kosztuje dany produkt, ale nikt nie policzy innych kanałów które trzeba opłacić a jest przy działalności gospodarczej sporo chociażby ZUS, lokal, pracownicy, sprzęt też się zużywa i tak samo jest drogi, środki czystości itp itd dużo by wymieniać tak więc wyliczanie na podstawie cen marketowych nie ma sensu.
Re: Stołówki masowego żywienia w Ostrołęce
a po drugie powiedz mi gdzie tak tanio obiad znalazłeś, bo za 10 zł z chęcią skorzystam z oferty:)
Re: Stołówki masowego żywienia w Ostrołęce
Na zakładach mięsnych masz w takich cenach schabowy z ziemniakami, sznycle lub maczugi.Infom pisze:a po drugie powiedz mi gdzie tak tanio obiad znalazłeś, bo za 10 zł z chęcią skorzystam z oferty:)
Re: Stołówki masowego żywienia w Ostrołęce
dokładnie Zakłady Mięsne , Bart Witaminka w Ostrołęckim Szpitalu jest takich miejsc naprawdę sporo, gdzie do 10-12 zł można zjeść obiad
co innego gotować dla 500-700 ludzi, a co innego dla 1 - 50
co innego gotować dla 500-700 ludzi, a co innego dla 1 - 50
Re: Stołówki masowego żywienia w Ostrołęce
kolega pisał o 10 zł, a nie o 12 zł
Wiem, że np. w Augustyniaku jest za 11.50 danie, a z zupą za 13 zł.
Nie wiem jak w elba bis czy 10 zł czy 11 zł czy 12 zł
Wiem, że np. w Augustyniaku jest za 11.50 danie, a z zupą za 13 zł.
Nie wiem jak w elba bis czy 10 zł czy 11 zł czy 12 zł
Re: Stołówki masowego żywienia w Ostrołęce
Napiszę wprost cena takiego 2-go dania - schabowy+ziemniaki+surówka to koszt 2 zł .Nie liczę energii ,pracowników,patelni,środków czystości,wynajmu lokalu(nie dotyczy wszystkich).Czy to uczciwa cena ?
Re: Stołówki masowego żywienia w Ostrołęce
Uczciwa cena moim zdaniem.
To może zróbmy tak po :
1. załóż firmę z gastronomią i zobaczysz jakie koksy są z tego.
2. albo po prostu rób sobie dania obiadowe za 2 zł w domu, za 10zł obiadów wystarczy Ci prawie na cały tydzień.
P.S. a po kolejne codziennie nie masz schabowego tylko inne dania które w zakupie mogą być o wiele droższe niż typowo schabowy.
To może zróbmy tak po :
1. załóż firmę z gastronomią i zobaczysz jakie koksy są z tego.
2. albo po prostu rób sobie dania obiadowe za 2 zł w domu, za 10zł obiadów wystarczy Ci prawie na cały tydzień.
P.S. a po kolejne codziennie nie masz schabowego tylko inne dania które w zakupie mogą być o wiele droższe niż typowo schabowy.
Re: Stołówki masowego żywienia w Ostrołęce
CHEF pisze:Napiszę wprost cena takiego 2-go dania - schabowy+ziemniaki+surówka to koszt 2 zł .Nie liczę energii ,pracowników,patelni,środków czystości,wynajmu lokalu(nie dotyczy wszystkich).Czy to uczciwa cena ?
10 zlotych za obiad to nie tragedia, boże ludzie ruszcie glowa, kto wam zrobi obiad nic na tym nie zarabiajac? Nikt wiec nie placzcie, a jak wam za drogo to jesc w domu a nie po lokalach, proste. Jak w portwelu bieda to sie o jedzeniu na miescie nie mysli.
-
- starszy szeregowy
- Posty: 73
- Rejestracja: 26 paź 2013, 18:12
Re: Stołówki masowego żywienia w Ostrołęce
Zgadzam się z poprzednikami. Liczenie tylko kosztów surowców jest głupotą. Jeśli zaczniesz dokładnie wliczać wszystkie koszty pośrednie, może wyjść nie 2zł, a 8zł za danie. Również właściciel musi zarobić, w końcu nie inwestuje kilkuset tysięcy w stołówkę masową, żeby zarabiać miesięcznie 1500zł. Dlatego cena 10zł za takie danie wydaje mi się śmiesznie niska.
Re: Stołówki masowego żywienia w Ostrołęce
Zrób sobie zestawienie kosztów i wydatków, uwzględniających koszty prowadzonej działalności i wpływy ze sprzedaży (wynajem lokalu, energia elektryczna, woda, ścieki, ogrzewanie, płace pracowników, zakup surowców, podatki, zakup wyposażenia, reklama, akcje marketingowe). Musisz też pogodzić się z tym, że pracownik źle opłacany, który zdobył już doświadczenie, będzie mógł być w przyszłości Twoją konkurencją.... Jak zrobisz to dobrze (wyliczenia, ryzyko) to podejrzewam, że przejdzie Ci ochota na wstawianie tu głodnych kawałków uwzględniających tylko i wyłącznie koszty nabycia produktów do wytworzenia gotowego dania. Wiele osób niestety poległo mając ten tok myślenia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Re: Stołówki masowego żywienia w Ostrołęce
Ale na kasę fiskalną nie nabijają, więc koszty mają niższe. Albo zyski wyższe...PIq5 pisze:Na zakładach mięsnych masz w takich cenach schabowy z ziemniakami, sznycle lub maczugi.
Re: Stołówki masowego żywienia w Ostrołęce
jak dla mnie cena 10zl za smaczny, domowy obiad jest DOBRA,
codziennie 3 dania do wyboru...
bez gotowania, zmywania, robienia zakupow itp.!!!
polecam ZAKLADY MIESNE i AGUSTYNIAK
a liczenia ceny jednego talerza nie ma zadnego sensu!!!!
codziennie 3 dania do wyboru...
bez gotowania, zmywania, robienia zakupow itp.!!!
polecam ZAKLADY MIESNE i AGUSTYNIAK
a liczenia ceny jednego talerza nie ma zadnego sensu!!!!
Re: Stołówki masowego żywienia w Ostrołęce
Polecam obiady domowe w Pasta Rica.