Lider Odnowy w duchu Świętym z Ostrołęki zajął stanowisko, że jeśli utworzenie muzeum poświęconego Bożemu Miłosierdziu jest Dziełem Bożym, to Bóg Sam je zrealizuje, wiceprezydent miasta i ksiądz dziekan twierdzą, że już takie muzeum założyli przy parafii św. Antoniego, ksiądz biskup twierdzi, że jest jedno ogólnopolskie sanktuarium Miłosierdzia Bożego przy którym istnieje muzeum - i to wystarczy, a każdy proboszcz, do którego pójdę z kapłańskim błogosławieństwem otrzymanym w Parafii św. Wojciecha B.M. na utworzenie muzeum poświęconego Bożemu Miłosierdziu gdziekolwiek w Polsce lub poza jej granicami wyrazi szczerą chęć przyjęcia pallotyńskich eksponatów związanych z opracowywaniem "Dzienniczka" św. Faustyny Kowalskiej.
Duchowość jezuicka, pallotyńska i karmelitańska charakteryzuje się ukierunkowaniem podejmowanego rozeznawania i działań na Chwałę Bożą - benedyktyńska, która emanuje z Ostrołęckiego Ratusza i franciszkańska, którą widać w ostrołęckim sanktuarium, raczej propaguje ora et labora (módl się i pracuj), a duchowości Odnowy w Duchu Świętym specjalnie nie znam więc trudno mi ją zrozumieć i się do niej odnieść ... ... ... ... .... aktualnie przekazałam ten "orzech" do rozgryzienia Ministrowi Kultury i Dziedzictwa Narodowego - ale może ktoś z równie mocnymi zębami się dołączy